Legendarna Joan Baez večeras nastupa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Legendarna Joan Baez večeras nastupa u Sarajevu
Posebno draga gošća Sarajeva, legendarna Joan Baez, nastupa večeras u 20 h u sali Bosanskog kulturnog centra.

Turneja nazvana "Fare thee well... Tour 2018" najavljena je kao njena oproštajna turneja, a uslijedila je nakon objavljivanja novog, veoma dobro prihvaćenog  albuma "Whistle Down the Wind". To je njeno prvo izdanje nakon 2008. i albuma  "Day After Tomorrow", a snimila ga je sa Grammy nagrađivanim producentom Joe Henryem.

Na novom albumu "Whistle Down the Wind" nalaze se  pjesme autora kao što su Tom Waits, Mary Chapin Carpenter, Josh Ritter...

Joan Baez ostat će upamćena kao prva velika zvijezda koja je posjetila opkoljeno Sarajevo.U aprilu 1993. u dvorani Kina Imperijal održala je dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama.

U Sarajevo se vratila u julu 2008. godine kada je nastupila u okviru Baščaršijskih noći. Joan Baez je u svojoj  bogatoj muzičkoj karijeri objavila  preko 30 albuma na 8 svjetskih jezika.

Rođena je i odrastala u New Yorku, a zbog očevog posla sa 17 g. seli u Massachusetts, tadašnji centar folk muzike.Počinje pohađati Boston University i nastupati po klubovima.Nastup na 1959. Newport Folk Festival doprinosi potpisu ugovora sa Vanguard Records i 1960. objavljuje svoj prvi album.

Već njen drugi album Joan Baez, Vol. 2 (1961.) postaje "zlatan" .U ranom dijelu karijere držala se tradicionalnog repertoara i potpomogla karijeru tada nepoznatog Boba Dylana.Sredinom 60-h počinjeti koristiti zvuk većeg orkestra za svoje albume, a krajem 60-h snima i albume u Nashvilleu.1971. snima pjesmu gupe The Band "The Night They Drove Old Dixie Down" koja postaje top-10 hit u USA.

Već u mladosti , kada je koračala u protestnim marševima sa Martinom Lutherom Kingom, počinje i njen aktivizam.

Od brojnih priznanja spomenimo da 2015. dobiva nagradu Amnesty International za izniman doprinos borbi za ljudska prava, a 2017. je primljena u Rock and Roll Hall of Fame.

Evropski dio turneje počeo je u Stockholmu 2.3. , Joan u Sarajevo dolazi iz Bratislave gdje je nastupila 29.3., a turneja se nastavlja u maju u Briselu. Turneja je već sada najavljena i za 2019. godinu, a od ugovorenih nastupa pomenimo dvodnevne koncerte u londonskom Royal Albert Hallu i petnaestodnevne koncerte u pariškoj L'Olympiai.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije