Galerija 'Mak': Otvorena izložba karikatura Đoke Ninkovića 'Neki drugi grad'

0
Fena
Galerija 'Mak': Otvorena izložba karikatura Đoke Ninkovića 'Neki drugi grad'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Detalj s otvaranja izložbe karikatura autora Đoke Ninkovića u sarajevskoj Galeriji Mak

U Galeriji "Mak" sarajevskog Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak je otvorena izložba karikatura pod nazivom “Neki drugi grad” poznatog bh. karikaturiste Đoke Ninkovića.  

Kako je navedeno, radovi prezentirani u Sarajevu su dio arhiva Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" (Sarajevo Winter Festival), a dio su programa V Art festivala Grad - Vitezovi umjetnosti.

Karikaturist Đoko Ninković je svakodnevno komentarisao događaje na Sarajevo Winter Festivalu u listu "Dnevni avaz" na osnovu čega je nastao jedinstveni katalog SWF 2007. pod nazivom "Neki drugi grad".

Delila Veladžić: ''Želim motivirati osobe sa invaliditetom, kako bi se osjećale prihvaćeno"

Delila Veladžić: ''Želim motivirati osobe sa invaliditetom, kako bi se osjećale prihvaćeno"

Đoko Ninković je rođen 1939. godine u Sarajevu. Prvu karikaturu objavio je sredinom prošlog stoljeća, 1954. godine. To je bilo devet karikatura odjednom koje je nacrtao i poslao za prilog "Promet" u "Slobodnoj Bosni", a sve karikature su objavljene.

Detalj s otvaranja izložbe karikatura autora Đoke Ninkovića u sarajevskoj Galeriji Mak - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Detalj s otvaranja izložbe karikatura autora Đoke Ninkovića u sarajevskoj Galeriji Mak

Ninkovića, koji nije prisustvovao otvorenju izložbe, Spahić je nazvao 'pjesnikom trenutka', 'pjesnikom svakodnevice' jer je umijećem karikaturiste s rijetkim refleksom za trenutak bilježio zauvijek društvene pojave i događaje u godinama kad je intenzivno stvarao djelo, nerijetko relevantno i danas. Komparacija je često vidljiva u socijalnim temama i značajnim detaljima sadašnjeg života.

Novootvorena izložba je 'prva priča' kojom iduće sedmice počinje obilježavanje 60. godišnjice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, najavio je direktor "Sarajevske zime".

Od 1954. godine do danas Ninković nikada nije izbrojao sva svoja djela, saopćeno je iz Muzeja književnosti BiH, a radove poznatog bh. karikaturste moguće je pogledati do 30. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije