Festival svjetla Sarajevo: Četvrtkom izlazimo u Zemaljski muzej BiH!

1
Radiosarajevo.ba
Festival svjetla Sarajevo: Četvrtkom izlazimo u Zemaljski muzej BiH!
Foto: Promo / Festival svjetla Sarajevo

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima od četvrtka 30. novembra pokreće akciju "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", čiji je cilj popularizirati posjetu Zemaljskom muzeju BiH tokom trajanja Festivala svjetla Sarajevo.

Pokrovitelj akcije, koja je prvenstveno usmjerena na mlade građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, je UniCredit Bank.

Tako će svakog četvrtka do marta 2024. posjetitelji od 18:30 do 22 moći uživati u raskošnoj svjetlosnoj postavci Festivala svjetla Sarajevo, ali i bogatstvima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. A najznačajnija kulturno-naučna institucija u Bosni i Hercegovini zaista ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima.

U Sarajevu uhapšen Fikret Kajević

U Sarajevu uhapšen Fikret Kajević

Pored impresivnih stalnih postavki na Odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke, u Zemaljskom muzeju BiH trenutno su postavljene i dvije gostujuće izložbe.

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" prezentira arheološki materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja sa područja kontinentalne Hrvatske, sa kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja. Posebno je zanimljiva atraktivna postavka "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka", koju Zemaljski muzej BiH organizuje sa Japan Foundation i Ambasadom Japana.

Ovog četvrtka posjetitelje će dočekati i nova svjetlosna instalacija u sklopu Festivala svjetla Sarajevo. Bosanski ćilim.

Taj jedinstveni "komad umjetnosti“ načinjen je po uputama stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH u radionici MK Illumination u Turskoj.

Bitno je napomenuti i kako je MK Illumination, u saradnji sa naučnicima Zemaljskog muzeja BiH, specijalno za Festival svjetla Sarajevo načinio i uvećanu repliku – svjetlosnu instalaciju čuvenih Glasinačkih kolica, jednog od najbitnijih artefakata iz željeznog doba pronađenih na tlu Bosne i Hercegovine.

Originalna kultna kolica nalaze se u Beču, a po jednu repliku dobili su Zemaljski muzej BiH i Općina Sokolac, na čijem prostoru je predmet pronađen i čiji grb krasi upravo motiv Glasinačkih kolica. U narednom periodu će Unicredit Bank, studentima korisnicima Standard paket računa, podijeliti određeni broj ulaznica za "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH".

Mapa Festivala svjetla Sarajevo
Foto: Oficijelni vizual: Mapa Festivala svjetla Sarajevo

Naravno, izlazak četvrtkom u Muzej namijenjen je posjetiteljima svih generacija, kako građanima, tako i turistima koji Sarajevo posjećuju u vrijeme zime, stoga ulaznica kupljena četvrtkom za Festival svjetla Sarajevo vrijedi i za obilazak muzejskih postavki.

Podsjećanja radi, Festival svjetla Sarajevo održava se u Zemaljskom muzeju BiH od 25. novembra 2023. do 1. marta 2024, a više informacija o događaju može se pronaći na Festivalsvjetlasarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije