Evropska noć istraživača se vraća u Bosnu i Hercegovinu: Proslava nauke, inovacija i obrazovanja

1
Radiosarajevo.ba
Evropska noć istraživača se vraća u Bosnu i Hercegovinu: Proslava nauke, inovacija i obrazovanja
Foto: Evropska noć istraživača / Događaj u BiH

Nakon dvogodišnje pauze, najveća proslava nauke i istraživanja u našoj zemlji, ponovo se vraća svim generacijama, a prvenstveno onima koji se profesionalno bave naukom. Jedanaest bosanskohercegovačkih gradova tokom 27. septembra 2024. biće u znaku promocije naučnih dostignuća i vrijednosti nauke.

Ovaj događaj, koji se održava istovremeno u 25 zemalja i više od 400 gradova širom Evrope, nije samo noć – to je jedinstvena prilika da se istakne ključna uloga nauke u oblikovanju naše budućnosti.

Uz niz edukativnih i zabavnih sadržaja, na Sajmu nauke i naučnih dostignuća publici će biti predstavljeni brojni naučnici sa svojim radovima, inovatorice, poduzetnici iz naučnog polja, predstavnice start up zajednice, te istraživačice, studentice, umjetnici uz učenike i učenice osnovnih i srednjih škola koji će predstaviti svoje projekte u polju naučnog istraživanja.

Sindikat trgovine BiH predstavio rezultate istraživanja: Radnice i radnici ne žele raditi nedjeljom

Sindikat trgovine BiH predstavio rezultate istraživanja: Radnice i radnici ne žele raditi nedjeljom

Već tradicionalno, Evropska noć istraživača u BiH otvara prostor za najmlađe kreativce i inovatore, one koji pohađaju osnovne i srednje škole, da u okviru dva odvojena konkursa, predstave svoje likovne i naučno-istraživačke radove,  koje će kasnije imati priliku pogledati i publika na samom događaju.

Učenici osnovnih škola se mogu prijaviti na likovno takmičenje na temu "Zamisli bolji svijet" te kroz svoje radove pokazati kako zamišljaju svijet koji je bolji, ljepši i pravedniji za sve nas, dok je za srednjoškolce otvoren konkurs namijenjen timovima koji će ponuditi najbolje naučno-istraživačke radove na temu klimatskih promjena i zaštite okoliša. 

Ovogodišnja Evropska noć istraživača će staviti poseban naglasak na važnost obrazovanja, inovacija i dubokog uticaja naučnih istraživanja u našim svakodnevnim životima. Dok se suočavamo sa sve složenijim svijetom, doprinos naučnika je važniji nego ikad. Događaj će ponuditi dinamičnu platformu za mlade umove da se povežu sa istraživačima, istraže najnovije inovacije i shvate kako nauka pokreće napredak i rješava današnje izazove.

Evropska noć istraživača je panevropski događaj koji podržava Evropska unija. Dio je programa Horizon Europe, ključnog programa EU za finansiranje istraživanja i inovacija. Horizon Evropa je od suštinskog značaja za naučnu zajednicu u Bosni i Hercegovini, pružajući lokalnim istraživačima resurse i mogućnosti za saradnju na revolucionarnim projektima sa kolegama širom Evrope. Ovaj program ne samo da podstiče naučna otkrića, već i jača poziciju Bosne i Hercegovine unutar globalne istraživačke zajednice.

U misiji činjenja nauke dostupne svima te buđenja istraživača i istraživačica u svima nama, pozivamo vas da budete dijelom još jedne Evropske noći istraživača u Bosni i Hercegovini i posjetite gradove u kojima vas očekujemo.

Znanje i otkrivanje zabavnih aspekata nauke biće vam dostupno tokom 27. septembra u Banja Luci, Bijeljini, Brčkom,  Goraždu, Konjicu,  Mostaru,  Neumu, Sarajevu, Travniku, Trebinju i Tuzli.

Pridružite nam se u proslavi povratka Evropske noći istraživača i budite dio pokreta koji promoviše nauku, njeguje inovacije i podržava naredne generacije istraživača u Bosni i Hercegovini.

Projekat provode Udruženje Balkanfilm, Institut za hidrotehniku Sarajevo - HEIS,  Stratega i Europe House sa partnerima širom Bosne i Hercegovine.

Za  više informacija posjetite: www.nocistrazivaca.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije