Dani ljudskih prava u kinu Meeting Point: Pogledajte tri filma od 12. do 14. decembra

0
Radiosarajevo.ba
Dani ljudskih prava u kinu Meeting Point: Pogledajte tri filma od 12. do 14. decembra
Foto: Printscreen / Samo kad se smijem, scena iz filma

U kinu Meeting Point u Sarajevu od 12. do 14. decembra održat će se program Dani ljudskih prava.

U programu su tri filma s početkom u 18 sati, panel i diksusija. Program se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala, a ulaz je besplatan.

Utorak, 12. decembar u 18 sati

Naručio sladoled u Dubrovniku pa zamalo pao u nesvijest kada je vidio račun

Naručio sladoled u Dubrovniku pa zamalo pao u nesvijest kada je vidio račun

Samo kad se smijem

Režija: Vanja Juranić

Ne propustite: Europska noć filma u kinu Meeting Point

Ne propustite: Europska noć filma u kinu Meeting Point

Poslije filma bit će održana panel diskusija.

Radnja filma prati Tinu, koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

U panelu sudjeluju: Elma Tataragić, scenaristica, Vanja Juranić, rediteljica, Henk van den Dool, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH, Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women ureda u BiH. Moderatorica: Kristina Ljevak Bajramović.

Srijeda, 13. decembar u 18 sati

Flašaroši

Režija: Nemanja Vojinović

Poslije filma bit će održan razgovor s rediteljem.

Na periferiji Beograda, na ostacima prastare vinčanske kulture, prostire se jedna od najvećih deponija otpada u Evropi. Skupljači plastičnih flaša, poznatiji kao flašaroši, teškom mukom zarađuju za život u tom toksičnom okruženju. Njihova živopisna zajednica suočava se s novim i rastućim prijetnjama. Uoči neizbježne privatizacije deponije, čitava zajednica flašaroša našla se pred zidom, zarobljena u procjepu između tehnološkog napretka i neadekvatnog sistema socijalne zaštite. Dok je ekološki efekat modernizacije deponije nemoguće procijeniti, krhka zajednica skupljača flaša prisiljena je da se sama suoči sa svojom neizvjesnom sudbinom.

Razgovor s rediteljem Nemanjom Vojinovićem moderira Mia Avdagić.

Četvrtak, 14. decembar u 18 sati

Mame medvjedice

Režija: Daresha Kyi

Rašireni širom zemlje, ali povezani putem privatnih Facebook grupa, one sebe nazivaju "mamama medvjedicama" jer iako je njihova ljubav topla i umiljata, one se žestoko bore da svijet učine ljubaznijim i sigurnijim za sve LGBTQ+ osobe. Iako su neke od njih možda odrasle kao fundamentalistički, evangelistički kršćani, mame medvjedice su spremne riskirati gubitak prijatelja, porodice i vjerskih zajednica kako bi zaštitile svoje potomstvo – čak i ako to dovodi u pitanje njihove sisteme vjerovanja i uništava njihove svjetove.

Mame medvjedice je intimno, promišljeno istraživanje putovanja Sare Cunningham i Kimberly Shappley, dvije "mame medvjedice" – čija ih je duboka ljubav prema njihovoj LGBTQ djeci pretvorila u žestoke zagovornice cijele queer zajednice — i Tammi Terrell Morris, mlade afroameričke lezbijke čija borba za samoprihvaćanje savršeno ilustrira zašto su mame medvjedice tako izuzetno važne.

Ulaz je besplatan. Besplatne ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije