80 godina Igmanskog marša: Dođite na 3. Valter Trail

9
Radiosarajevo.ba
80 godina Igmanskog marša: Dođite na 3. Valter Trail
Foto: PD Skakavac / Najava nove trail trke

U subotu, 05.03.2022. godine u Sarajevu, Planinarsko društvo Skakavac organizuje 3. Valter Trail-Das ist Valter, trail trku, koja se kreće rutom jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda narodno-oslobodilačke borbe naroda ovih prostora - rutom Igmanskog marša.

Trka kreće ispred Planinarskog doma Motka u 10h, a otvoriti će je Mirsad Ćatić, Predsjednik SABNOR-a budući da je trka uvrštena u program obilježavanja jubileja 80 godina Igmanskog marša.

Pored organizacije utrka, podizanja svijesti građana o važnosti boravka i fizičke aktivnosti na otvorenom, Planinarsko društvo Skakavac radi i na očuvanju kulturno-istorijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac ističe: "Najhrabriji trkači i trkačice izlaze na ovu stazu da testiraju svoje granice. Ova staza podsjeća na veoma važne istorijske činjenice, a učesnici će proći putem kojim je početkom 1942. godine prošla slavna Prva proleterska brigada prije prije uspona na Igman.

Staza je dužine 13.55 kilometara, sa 687 metara uzbrdice i 673 metara nizbrdice. Oni koji budu učestvovali prihvataju jedinstveni izazov da prolaskom kroz šumu, proplanke i potok, budu i blatnjavi i mokrih nogu, te osjete dio onoga kako su se osjećali partizani i partizanke Prve proleterske brigade".

Nagrade za najbrže učesnike su obezbijedili sponzori trke, a nagrade će dodijeliti g. Samir Avdić, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. 

Organizaciju utrke su podržali: Turistička zajednica Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Općina Vogošća i Planinarski savez KS.

Sponzori utrke su: Coca Cola, Carlsberg, Perutnina, Vispak, Mak Zara, Rowenta, Bracom i Union food, a medijski pokrovitelji Antena, RSG, Radio MIX i portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije