Trkačka atrakcija / Valter trail ove godine ide stazama Igmanskog marša

29. 11. 2021. u 12:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U sklopu obilježavanja 80 godina Igmanskog marša, Planinarsko društvo Skakavac objavilo je da će se Treći po redu "Valter Trail-Das ist Valter" održati 05.03.2021. godine na lokacijama vezanim uz ovaj historijski događaj iz Drugog svjetskog rata.   

Prijave za ovu adrenalinsku utrku su otvorene na stranici Valter Trail do 20.02.2022. godine.

Utrka se kreće rutom jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda narodno-oslobodilačke borbe naroda ovih prostora, jedinstvene operacije te vrste u svijetu - rutom Igmanskog marša. U saradnji sa SABNOR-om, utrka je uvrštena u program obilježavanja jubileja 80 godina Igmanskog marša.

Valter Trail – Das ist Valter je utrka za hrabre i odvažne trkače svih zemalja, utrka koja će testirati granice učesnika. Prijavom na utrku, trkačice i trkači će si osigurati mjesto na stazi kojom je početkom 1942. godine prošla slavna Prva proleterska brigada. Staza je dužine 13.55 kilometara, sa 687 metara uzbrdice i 673 metara nizbrdice. Sudjelovanjem na utrci prihvatate izazov da po šumama, gorama, kroz potok, blatnjavi i mokrih nogu testirate svoje granice. Trkači koji su jednom iskusili ovu utrku joj se vraćaju upravo jer žele izazvati sami sebe. Das Ist Valter!!!

Novi trkački izazov - Plogging

Živeći svoju misiju, Planinarsko društvo Skakavac je osmislilo jedinstven izazov u Bosni i Hercegovini.

“Kako bi povećali ekološku svijest građana i umanjili štetne utjecaje čovjeka na okolinu, pokrećemo Plogging izazov u Bosni i Hercegovini na kojem ćemo čistiti smeće na planinama, pored rijeka, na pašnjacima, travnjacima, livadama, selima i gradovima”, rekao je Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac iz Sarajeva.

Plogging (ploganje) je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Naziv potječe od švedskog glagola plogga koji je nastao kombiniranjem glagola plocka upp (prikupljati) i jogga (džogirati). Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša tako ploganje postaje sve popularnije, a u kontekstu vježbanja se radi o kombinaciji trčanja, hodanja, džogiranja i pokreta kao što su saginjanje, čučanje i istezanje.

Kroz Plogging BiH izazov učesnici će na osnovu količine prikupljenog smeća dobijati popuste na utrke koje organizuje PD Skakavac tokom godine. Više informacija o ovom jedinstvenom izazovu potražite na zvaničnoj stranici PD Skakavac. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA