Znate li zašto su kruške dobre za zdravlje?
Kruške su jedno od najomiljenijih jesenskih voćki koje mnogi povezuju s toplinom doma, mirisom kolača i sezonskim desertima. Osim što su ukusne i sočne, kriju brojne zdravstvene prednosti koje ih stavljaju visoko na listu najzdravijeg voća.
Iako su jabuke često prvi izbor kad pomislimo na zdravi međuobrok, upravo kruške imaju nekoliko prednosti koje ih izdvajaju.
Najvažnija razlika između krušaka i jabuka jest u količini vlakana.
Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom
Kruške sadrže više vlakana od jabuka, a to znači da dulje zadržavaju osjećaj sitosti, pomažu probavi te povoljno djeluju na regulaciju holesterola.
Još jedna velika prednost krušaka je njihov nizak glihemijski indeks. To znači da se šećeri iz kruške polako otpuštaju u krvotok, što sprječava nagle skokove i padove energije. Upravo zato su kruške odličan izbor za sve koji žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi, a osobito za osobe koje paze na prehranu zbog dijabetesa ili mršavljenja.
Pronađena štetna hemikalija u voću iz Bosne i Hercegovine
Osim toga, kruške su iznimno blage i hipoalergene, pa se često nalaze na prvom mjestu kada se djeci uvodi voće u prehranu. Njihova nježna tekstura i prirodna slatkoća čine ih savršenim izborom za najmlađe. Također, s obzirom na to da su sastavljene od više od 80 posto vode, odlične su i za hidrataciju organizma, piše Zadovoljna.
Kruške su bogate vitaminom C i bakrom, koji su važni za jačanje imuniteta i stvaranje kolagena, ali i kalijem koji regulira krvni tlak. Redovita konzumacija krušaka tako doprinosi zdravlju kože, kostiju i cijelog organizma. Njihova antioksidativna svojstva dodatno štite stanice od oštećenja i usporavaju procese starenja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.