Znate li zašto kulinarski majstori stavljaju meso u kolu?

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto kulinarski majstori stavljaju meso u kolu?
Pixabay / Ilustracija
Odabrali ste lijep komad mesa u mesnici, ali rezultat na tanjiru nikako da bude zadovoljavajući.

Mnogi iskusni kulinarski majstori da nije dovoljno komad mesa staviti na vatru da bi se dobio ukusan obrok.

Vrlo često, meso bude tvrdo i žilavo bez obzira na koji način na kokji je spremljeno. 

Meso treba znati pripremiti, a kako bi ostalo meko i sočno, potrebno ga je prije pečenja staviti u marinadu.  Ovo se posebno odnosi na junetinu.

Postoje razne marinade, ali je opće pravilo da kiselina popvećava mekoću mesa.  Zato neki dinstano meso zalivaju vinom ili nekim drugim alkoholnim pićem.  U pripremanju mesa možete koristiti kriške limuna ili ananasa.

Narezane komade pilećeg ili telećeg filea preko noći ili nekoliko sati ostavite u mješavini senfa, konjaka, meda i malo soli. Nakon toga  ispecite u teflon tavi.  Bit ćete oduševljeni mekoćom i okusom.  

Juneći odrezak držite deset minuta u koli. Nakon toga posušite meso, pobiberite i stavite da se prži. Na kraju posolite.  Meso će zadržati mekoću, vlažnost i imat će super okus.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije