Zmajevo voće ne samo da je zdravo, nego je odlično i za koktele i sladolede

Radiosarajevo.ba
Zmajevo voće ne samo da je zdravo, nego je odlično i za koktele i sladolede
Foto: Pixabay / Pitaja - zmajsko voće

Pitaja se može nazvati i supervoćem jer sadrži obilje vitamina i minerala. Unosom ovog popularnog egzotičnog voća možete poboljšati imunitet i probavu, ali i uljepšati kosu i kožu.

Pitaja je plod južnoameričkog kaktusa iz vrste koja pripada rodu Hylocereus, a sadrži obilje antioksidansa, karotena, vitamina C, vitamina B1, B2 i B3, magnezijuma, fosfora, vlakna i kalcijuma. Izvana ga obavija lijepa crveno-ljubičasta i nejestiva kora s bodljama, dok unutrašnjost krije bijelo ili crveno "meso" - tačnije, pulpa s crnim sjemenkama. Upravo te sjemenke su bogat izvor omega-3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje holesterola u krvi.

Uzgoj

Zmajevo voće voli toplinu i sunce, ali najbolje ga je zasaditi na polusjenovitom mjestu koje je suho. Uzgoj pitaje nije ograničen samo na vrtove u primorju. Možete je zasaditi i u teglici i unijeti u kuću zimi kako mraz ne bi uništio biljku, pišu Nezavisne.

Za uspješan rast potrebno je omogućiti osnovne stvari i prilagoditi ih njenim zahtjevima. Najviše joj odgovara dobro drenirano tlo koje vuče na pijesak. Nabavite mješavinu zemlje za vrt i pijeska i bit će vam zahvalna. Budući da se radi o kaktusu, umjereno zalijevanje je obavezno. Nikako nemojte natapati pitaju u vodu i pričekajte da se zemlja potpuno isuši.

Dobrobiti

Zmajevo voće ima bogate nutritivne vrijednosti, i to posebno za poboljšanje zdravlja očiju, poboljšanje probave u organizmu i smanjenje masnoće, poboljšanje metabolizma tijela, kao pomoć u formiranju zdravih zuba i čvrstih kostiju, za gubitak apetita i poboljšanje izgleda kože te opšteg imunološkog sistema tijela. Pitaja je odlična kao desert u sirovom obliku, a može se koristiti i za dobijanje soka. Čest je sastojak koktela i sladoleda. Pospješuje probavu, ubrzava metabolizam, snižava krvni pritisak, reguliše nivo glukoze u organizmu te povećava apetit.

Za šta je pitaja dobra:

* poboljšava zdravlje očiju

* ubrzava metabolizam i probavu

* povećava apetit

* za ljepšu kožu

* za smanjenje masnoće u krvi

* za regulaciju nivoa glukoze u krvi

* za stimulaciju libida

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije