Zimske salate će biti ukusnije ako ih začinite ovim preljevima: Evo šta vam treba

0
Radiosarajevo.ba
Zimske salate će biti ukusnije ako ih začinite ovim preljevima: Evo šta vam treba
Foto: Pixabay / Ilustracija

Za hladnih dana, kada se u organizam unosi teža i manje zdrava hrana, preporučljivo je da se barem jednom sedmično na tanjuru nađe svježa salata, jer donosi obilje vitamina, od kojih su najvažniji A, B1, B2, B5, C i D.

No mnogi izbjegavaju salatu zbog njenog jednoličnog okusa. Kako bi se tome doskočilo i što češće uživalo u ovoj vrijednoj namirnici, potrebno je uključiti i druge začine, a ne samo one klasične kao što su ulje, sol i sirće.

Osim toga, treba pokušati i s promjenom vrste salate jer svaka nudi drukčiji, specifičan okus. Naša su preporuka tri zanimljiva preljeva koji će salati dati bogatiji i puniji okus.

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Preljev od senfa

U zdjeli pomiješajte 4 kašike svijetloga balzamičnog sirćeta, sol, biber i 1 kašiku dijonskog senfa. Lagano, kap po kap, ulijevajte 4 kašike suncokretovog ulja. Ako želite bogatiji okus, dodajte kašičicu meda i malo svježega vlasca.

Kremasta varijanta: 150 g jogurta pomiješajte s 1 do 2 kašike srednje blagog senfa, kašičicom meda i 4 kašike soka od narandže. Posolite i pobiberite.

Najukusnija zimska salata: Kako se pravi i šta sve treba za turšiju

Najukusnija zimska salata: Kako se pravi i šta sve treba za turšiju

Preljev od krompira

Dva velika brašnasta krompira kuhajte u posoljenoj vodi 20-ak minuta. Ogulite ih i protisnite kroz gnječilicu za krompire. Pomiješajte pire od krompira sa 100 ml temeljca, 2 kašike sirćeta i 2 kašike putera. Posolite i pobiberite i, dok je smjesa još mlaka, prelijte je po salati. 

Preljev od sira

Oko 50 g svježeg sira usitnite viljuškom, dodajte 50 g slatkog vrhnja i promiješajte. Dodajte 1 do 2 kašike vinskog sirćeta, biber i 1 lašiku putera. Ako je preljev pregust ili prejakoga okusa, dodajte malo hladnoga temeljca. Nasitno narežite nekoliko listića svježeg bosiljka. U lončiću pomiješajte 4 jaja, 1 kašiku putera, 4 kašike bijeloga vinskog sirćeta te 200 ml mlijeka i lagano zagrijte na vatri. Kada se umak zgusne u finu kremu, uklonite ga s vatre pa dodajte 120 g svježeg sira.

Na kraju dodajte bosiljak i biber. Salatu prelijte toplim umakom, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije