Upozorenje / Žene, oprez! Aplikaciju koja računa plodne dane vode protivnici abortusa

02. 06. 2019. u 14:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Popularna aplikacija za žene koja prati plodne dane sadrži tvrdnje ljekarskih savjetnika koji nemaju licencu za rad, razotkrio je britanski Guardian!

Aplikaciju Femm koja od korisnica prikuplja podatke o seksualnim odnosima i menstruaciji otkada se pojavila 2015. godine skinulo je više od 400.000 žena iz čitavog svijeta. Ipak, Guardian piše da dvoje ljekarskih savjetnika za aplikaciju uopšte nemaju licencu za medicinsku praksu, ali i da su bliski Katoličkom univerzitetu u Santijagu, u Čileu, gde je pristup abortusu i dalje striktno ograničen.

Femm se uglavnom finansira od privatnih donacija, a među donatorima je i Fondacija Kjaroskuro, dobrotvorna organizacija koju podržava i finansira Šon Filer, imućni katolik iz svijeta investicionih fondova u Njujorku. Filerova fondacija je dugo podržavala organizacije - kao i političare poput Majka Pensa - koje se protive kontroli rađanja i abortusu. Filer je kritikovao republikance zato što nisu uspeli da delegalizuju abortus.

Fondacija Kjaroskuro na čijem je čelu Filer donirala je aplikaciji Femm 1,79 miliona dolara tokom posljednje tri godine, a Filer se takođe nalazi u odboru Fondacije Femm koja upravlja aplikacijom.

Guardian piše da aplikacija ne otkriva zadnje namjere niti filozofiju svojih tvoraca i finansijera na prvu loptu, a na tržištu je predstavljena kao način da se "izbjegne ili postigne trudnoća", piše B92.

Druge slične aplikacije kritikuju se zato što monetizuju intimne podatke i dijele ih sa trećim licima, a iako se Femm nije suretao sa ovakvim optužbama, izgleda da je upravo ovo prva ideološki određena aplikacija za plodnost.

Dostupni tekstovi na aplikaciji razmatraju sigurnost i efikasnost hormonalne kontrole rađanja, odnosno kontracepcije, ističući da bi ona mogla biti pogubna po zdravlje žene, te da je “prirodni” način da žene izbjegnu trudnoću tako što će pratiti plodne odnosno neplodne dane.

Naravno, nije potrebno isticati da seksualni odnosi u neplodnim danima nisu nikakva garancija da ne dođe do trudnoće, a procjenjuje se da ovakvom metodom kontrole rađanja koju promoviše Femm, a koja je najneefikasnija, čak 24 žena od 100 ne uspije da izbjegne neželjenu trudnoću...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA