Amira Ćerimagić: Žene, progovorimo o horor iskustvima tokom porođaja!

J. Ć.
Amira Ćerimagić: Žene, progovorimo o horor iskustvima tokom porođaja!
Udruženje "Prirodan porod" / Akcija - Prekinimo šutnju
Ivana Ninčević-Lesandrić, zastupnica u Hrvatskom saboru, šokirala je javnost informacijom da joj je nakon spontanog pobačaja kiretaža u splitskoj bolnici urađena bez anestezije.

Ivana šokirala u Saboru: Bez anestezije su mi pola sata strugali maternicu

Potaknuti njenim iskustvom, u Bosni i Hercegovini je šutnju o ovom problemu prekinulo Udruženje Porod i Postpartum koje je pozvalo žene da progovore o dešavanjima iza vrata porodilišta - o katastrofalnim uvjetima na porođaju i specifičnim intervencijama koje su im bile horor iskustvo, jer su rađene bez apliciranja potrebne anestezije. 

BiH / Prekinimo šutnju: Potresna svjedočanstva bh. žena s poroda

"Svjedočanstvo zastupnice Ninčević-Lesandrić je priča i bh. žena. Pokrenule smo i mi kampanju po uzoru na RODA-u upravo da ne bi čekali neku našu zastupnicu. U samo dva dana dobili smo preko stotinu svjedočanstava koja do ovog momenta jos pristižu", rekla je za Radiosarajevo.ba predsjednica udruženja, doktorica Amira Ćerimagić.

Kako nam priča Ćerimagić, žene imaju potrebu progovoriti o tome, jer im je prvi put ponuđen siguran prostor za to.

"Odlučili smo taj prostor držati otvorenim do daljnjeg, koji ćemo nazvati 'arhiviranje iskustava', jer nam je kao Udruženju cilj da pratimo rad porodilišta, što znači da nam nikada svjedočanstvo jedne majke neće biti suvišno. Ovo je dokaz da one imaju mnogo toga reći o stvarima o kojima se inače šuti", napominje naša sagovornica.

Ćerimagić navodi kako je s članicama ovog Udruženja do sada poslale četiri dopisa sa svjedočanstavima žena Ministarstvima zdravlja u FBiH i Kantonu Sarajevo te Komisiji za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"U planu nam je dostaviti dopise i u Republici Srpskoj, jer generalno želimo priče porodilja u čitavoj Bosni i Hercegovini pa i šire. Njih smo trenutno adresirali kao i sve institucije koje smatramo da bi se trebale baviti ovim pitanjem. Tek sa adresiranjem problema, pričanjem i skidanjem vela tajni, mogu se očekivati promjene. A ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski.

Na pitanje nadaju li se da će se nakon poslanih dopisa promjene dogoditi, odgovara:

"Promjene se hoće dogoditi, u to sam sigurna, ali naravno ne nakon jedne akcije. U ovom trenutku je sada komplicirano, s obzirom na to da su izbori tek završili. Sačekat ćemo i vidjeti šta se događa, a dok čekamo nastavit ćemo skupljati svjedočanstva i biti uporne u pozivanju odgovornih", istaknula je doktorica Amira Ćerimagić. 

Stoga, ako imate slično iskustvo, podijelite ga, javite se hrabrim ženama iz Udruženja Porod i Postpartum, objavite na svojim profilima na društvenim mrežama, učinite bilo šta samo, molimo vas, #prekinimošutnju!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije