Žene koje spavaju manje od 7 sati mogu povećati rizik od ove opasne bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Žene koje spavaju manje od 7 sati mogu povećati rizik od ove opasne bolesti
Foto: Pexels / Spavanje/Ilustracija

Žene koji spavaju manje od sedam sati noću rizikuju da dobiju dijagnozu dijabetesa tipa 2, tvrdi istraživanje.

Američki naučnici su otkrili da gubitak samo 90 minuta sna svake noći povećava insulinsku rezistenciju kod žena.

Tada ćelije tijela ne reaguju pravilno na insulin koji ono proizvodi, hormon koji reguliše šećer u krvi, inače poznat kao glukoza. Efekti su bili još jači kod žena u postmenopauzi.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

"Tokom svog života, žene se suočavaju sa mnogim promjenama u svojim navikama spavanja zbog porođaja, odgajanja dece i menopauze. Tokom dugog perioda, stalni stres na ćelije koje proizvode insulin može da izazove problem, koji na kraju dovede do dijabetesa tipa 2", rekao je glavni autor istraživanja, profesor Marry Pier sa Univerziteta Kolumbija.

Nalazi objavljeni u časopisu Diabetes Care pokazuju da čak i blagi nedostatak sna, koji traje samo šest sedmica, izaziva promjene u tijelu koje povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Nije poznato da li više sna može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. U istraživanju je učestvovalo 38 zdravih žena, od kojih je 11 bilo u menopauzi.

Sanjate li i vi često isti san? Evo šta bi to moglo značiti

Sanjate li i vi često isti san? Evo šta bi to moglo značiti

One su rutinski spavali najmanje sedam i po sati, ali su za potrebe istraživanja to smanjili na oko šest sati tokom šest sedmica. Žene su praćene uređajima koji se mogu nositi, a istraživači su mjerili insulin, glukozu i tjelesnu masnoću. Istraživanje je otkrilo da je nedostatak sna povećao nivo insulina za više od 12 posto ukupno, a za više od 15 posto među ženama u premenopauzi.

Insulinska rezistencija se povećala za skoro 15 posto ukupno, a za više od 20 posto među ženama u postmenopauzi.

"Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li više sna može poboljšati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2", zaključio je profesor Pier.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije