Želite glatke i meke pazuhe nakon brijanja: Dermatolozi otkrili tri top savjeta

0
Radiosarajevo.ba
Želite glatke i meke pazuhe nakon brijanja: Dermatolozi otkrili tri top savjeta
Pixabay / Ilustracija

Često ulažemo sve svoje napore da nam lice bude glatko, zaštićeno i da izgleda meko i čisto, a naša tijela postanu naknadna misao. Uzmimo za primjer kožu ispod pazuha. Oni su među manje vidljivim dijelovima kože, pa je lako zanemariti brigu o njima. No, ako ste u potrazi za čistim, glatkim pazusima, imamo najbolje savjete vas.

Kako bi saznali više o najboljim načinima njege kože ispod pazuha, Byrdie je upitao certificirane dermatologe Brendana Campa, Divyu Shokeen, i Blair Murphy-Rose za najbolje savjete. U nastavku saznajte što stručnjaci preporučuju za održavanje pazuha hidratiziranim, glatkim i bez iritacija.

Kada je vaš cilj glatka koža, piling treba uključiti u rutinu. Piling pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože koje mogu začepiti pore i potiče sintezu kolagena, poboljšavajući teksturu i održavajući kožu mekom i zategnutom.

Nevrijeme uzrokuje velike probleme u BiH: Poplavljeni podvožnjak otežava saobraćaj

Nevrijeme uzrokuje velike probleme u BiH: Poplavljeni podvožnjak otežava saobraćaj

"Koristite nježni hemijski piling kako biste uklonili mrtve stanice kože i otčepili pore", savjetuje Shokeen. "Više volim hemijski piling od fizičkih pilinga tako da ne stvarate više trauma, nego nježno pomažete posvijetliti i poboljšati kvalitetu kože ispod pazuha."

Hemijski piling koristi kisele otopine poput salicilne kiseline, mliječne kiseline ili glikolne kiseline na koži za poticanje stimulacije, što rezultira ljuštenjem. Fizički pilinzi, poput proizvoda s malim zrncima, mogu izazvati iritaciju i traumu na koži.

Za zdravu kožu hidratacija je ključna, a to se odnosi i na kožu ispod pazuha. "Proizvodi koji sadrže keratolitičke tvari pomažu nježno ukloniti mrtve stanice kože s površine", kaže Camp. "Sastojci poput glikolne, mliječne i salicilne kiseline aktivni su sastojci koji se nalaze u mnogim hidratantnim kremama koje se prodaju bez recepta i koje potiču glatku, hidratiziranu kožu." 

Zašto je bolje brijati pazuh navečer

Zašto je bolje brijati pazuh navečer

Shokeen preporučuje "nanošenje hidratantnog losiona ili kreme na ispod pazuha" nakon tuširanja. "To može pomoći umiriti i omekšati kožu, čineći je manje sklonom iritacijama i upalama", kaže ona. "Također može pomoći smanjiti pojavu neravnina i hrapavosti, osobito nakon korištenja pilinga."

Suho brijanje ispod pazuha može se činiti kao rješenje kad nemate vremena za dugo brijanje, ali stručnjaci upozoravaju: nemojte se brijati bez proizvoda za njegu ako želite glatke pazuhe.

Preporučuje se korištenje gela za brijanje i britvice s čistim oštricama koje se često mijenjaju. Izbjegavanje iritacije i neravnina tokom brijanja pomoći će vam da postignete glatke pazuhe. Uz korištenje kreme ili gela za brijanje, stručnjaci preporučuju omekšavanje dlačica tuširanjem s parom, piling područja prije brijanja, korištenje oštre oštrice i, naravno, završetak s hidratantna krema za održavanje kože mekom, piše Diva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije