Zašto vam orhideje brzo uvenu? Ključ je u jednoj karakteristici ovog cvijeta

0
Radiosarajevo.ba
Zašto vam orhideje brzo uvenu? Ključ je u jednoj karakteristici ovog cvijeta
Foto: Pexels / Orhideja

"Nedavno sam kupio orhideju koja je vrlo brzo počela pokazivati znakove uvenuća. Nisam znao u čemu je problem pa sam malo istražio kako ju održati na životu.

Ubrzo sam shvatio da je korijenje orhideja vrlo osjetljivo, počinje trunuti i na najmanji višak vlage u tlu. Nakon dugog pretraživanja interneta, pronašao sam rješenje. Savjetovali su mi da orhideju presadim u drvenu posudu.

Odlučio sam eksperimentirati i konačni rezultat je bio uspješan. Ubrzo nakon što sam presadio orhideju, dala je ogroman izdanak, koji je ubrzo razvio prekrasne cvjetove." napisao je jedan korisnik na Redditu.

Lančani sudar šest automobila u Sarajevu, na terenu policija i Hitna pomoć

Lančani sudar šest automobila u Sarajevu, na terenu policija i Hitna pomoć

Presađivanje orhideje u posudu na bazi drveta odličan je kompromis između plastičnih i glinenih ili porculanskih saksija. Drvo propušta zrak i ne zadržava višak vode, odnosno korijenski sistem cvijeta zaštićen je od truljenja.

Evo kako i vi možete očuvati svoju orhideju:

Trebat će vam drvena ili bambusova korpa, mahovina, strugotine kore drveta (i grublje i sitnije).

Na dno posude stavite tresetnu mahovinu, zatim stavite veći komad kore preko i oko tresetne mahovine. Premjestite biljku, a zatim popunite preostali prostor korom, dodatno naslažite mahovinu oko kore, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije