Jedna česta greška koju mnogi rade može brzo dovesti do propadanja orhideja

0
Radiosarajevo.ba
Jedna česta greška koju mnogi rade može brzo dovesti do propadanja orhideja
Foto: Pexels / Orhideja

Iako je ovo egzotično cvijeće prekrasno, zahtijeva posebnu pažnju koju većina ljudi često zanemaruje. Dok se obično usredotočujemo na svjetlo, vodu i tekućine za cvjetanje, postoji jedna suptilna pogreška koju mnogi rade, a koja može biti presudna za zdravlje vaše orhideje.

Jeste li ikada razmišljali o posudama u kojima držite svoje orhideje? Ovo je vrlo važan faktor koji može utjecati na opstanak ovog divnog cvijeća. Orhideje se često stavljaju u ukrasne posude, ali to može biti prva greška. Umjesto toga, preporučuje se da orhideje ostanu u izvornim plastičnim posudama i da se te posude stave u prozirne posude, najbolje staklene.

Zašto je ovo tako važno? Svjetlost nije važna samo za lišće i cvijeće, već i za korijenje. Prozirne posude omogućuju korijenju potrebnu svjetlost koja je ključna za zdravlje orhideje. Također je važno osigurati dobar protok zraka između izvorne i nove posude kako bi se spriječilo truljenje korijena.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Dakle, sljedeći put kada budete brinuli o svojim orhidejama, nemojte zaboraviti ovaj ključni detalj koji može učiniti veliku razliku u njihovom preživljavanju, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije