Zašto nikada ne biste trebali umotati preostalu hranu u foliju

1
Radiosarajevo.ba
Zašto nikada ne biste trebali umotati preostalu hranu u foliju
Pixabay / Aluminijska folija

Ohlađeni ostaci hrane obično traju do četiri dana ako su pravilno zapakovani.

Za većinu ljudi, prekrivanje tanjira folijom i stavljanja u frižider je brz i lak način za čuvanje hrane, piše The Healthy.

Međutim, umotavanje hrane u aluminijsku foliju je jednostavan način da se izložite opasnosti po zdravlje.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Slično kao što nam je potreban zrak za disanje, bakterijama je potreban zrak da bi se razvijale. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuhanja.

Kada se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije mogu brzo rasti, prema Washington State Department of Healthu.

Korištenje aluminijske folije za pokrivanje hrane ponekad može predstavljati isti rizik, jer ne zatvara u potpunosti vašu hranu od zraka.

"Kada je prisutan vazduh, to omogućava bakterijama da rastu brže, tako da zaista želite da nabavite prave kutije i zapakujete stvari na odgovarajući način", kaže Lindsay Malone, registrovani dijetetičar na Clevelendskoj klinici. "U suprotnom, vaša hrana neće potrajati".

Bez masnih mrlja i tragova korištenja: Ovako se čisti kuhinja visokog sjaja

Bez masnih mrlja i tragova korištenja: Ovako se čisti kuhinja visokog sjaja

Maloneovo zlatno pravilo za pakovanje ostataka je da ih uvijek zatvorite u plitke, hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili bakterije u vašoj hrani.
I pobrinite se da hranu odložite u frižider u roku od dva sata nakon jela, prije nego što bakterije imaju vremena da izazovu pustoš po cijelom domaćem obroku koji ste satima pripremali i kuhali.

Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni rastu bakterija, što ponavlja koliko je važno koristiti hermetičke posude za ostatke. Obavezno bacite hranu koja je stajala duže od nekoliko sati.

"Ako vam je hrane ostalo u izobilju, najpametnije bi bilo da dio stavite u frižider, a onda dio spakujete u zaista lijepe u hermetički zatvorene posude i stavite u zamrzivač", kaže Malone. "I onda kada budete spremni da ga pojedete, izvadite ga".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije