Zašto mame tako često miješaju imena svoje djece (i kućnih ljubimaca)

0
Radiosarajevo.ba
Zašto mame tako često miješaju imena svoje djece (i kućnih ljubimaca)
Foto: Pixabay / Ilustracija

Chaunie Brusie, primalja, blogerica i mama četvero djece, podijelila je istraživanje o fenomenu 'miješanja imena' i objasnila zašto mame tako često brkaju imena svoje djece.

"Jedna od zabavnijih sjećanja iz djetinjstva koje imam na svoju mamu je činjenica da gotovo nikad nije pogodila moje ime iz prvog pokušaja. Svaki put kad bi trebala nešto od nas, završila bi vičući sva tri imena svojih kćeri, a ponekad i imena svojih sestri, naših tetki.

Uvijek bi to bila neka kombinacija naših imena dok ne bi pogodila ono koje zapravo želi reći. To bi zvučalo ovako nekako: 'Shelb-Meag-Maryanne-Meag-Chaunie'", piše mama četvero djece na svom blogu.

Ona je na svom blogu podijelila zanimljivo istraživanje o čestom fenomenu 'miješanja imena' te objasnila zašto baš mame tako često brkaju imena svoje djece.

Zašto nam se to događa?

"Kao dijete, znala sam se često smijati tome, budući da je većinom mene zvala (da, tako je, #prvodijete problem). Nije mi bilo jasno kako joj se tako često dogodi da izmiješa naša imena. Ona je ta koja ih je odabrala, zar ne? Je li zaista tako teško i zapamtiti ih?

Da se razumijemo, smijala sam joj se do onog trenutka kad sam i sama postala mama. Tada sam i ja nastavila ovu majčinsku tradiciju i počela petljati imena svoje četvero djece. Dakle, zašto nam se to događa? Ispada da je to samo zato što smo prokleto dobre mame koje vole svoju djecu. Ne vjerujete mi? Napokon postoji naučni dokaz i za ovo."

Istraživanje o 'pamćenju i spoznaji' provedeno u časopisu Quartz, istražilo je fenomen 'miješanja imena', a uključilo je više od 1700 ispitanika. Većinom su sudionike krivo zvali, pogađate, njihove majke.

Međutim, nezgode s imenima pojavile su se kod gotovo svih članova obitelji i prijatelja.

Pojedinci koji su sami brkali imena, objasnili su da je to povezano s činjenicom da neka imena zvuče podjednako. No, najčešće se brkanje imena pojavi iz sasvim drugog razloga, a to je ljubav!

Da, znam da si se vjerojatno pitala je li razlog tome što je tvoja mama brkala imena tebe i tvoje sestre povezan s vašim sličnim izgledom ili možda činjenicom da ste dijelile sobu.

Možda si se čak i zabrinula pokazuje li tvoja mama rane znakove demencije. No, naučnici nas uvjeravaju da, ako nas netko tko nas zna zove pogrešnim imenom, to je samo rezultat njihove bliske veze s vama.

Semantičke mreže

"Drugim riječima, što ste bliži nekome, to je vjerojatnije da će pobrkati vaše ime", stoji u istraživanju.

Kako istraživanje navodi, razlog tome je način na koji naš mozak funkcionira. Mozak organizira informacije u povezane grupe koje zovemo semantičke mreže.

Semantičke mreže grupiraju informacije zajedno tako da ih kasnije lakše možemo 'dohvatiti'.

Dakle, mame, kad sljedeći put ime vašeg djeteta izgovarate u jednom velikom zbrkanom miksu ili ga pomiješate s imenom drugog djeteta, znajte da je to samo zato što ih toliko volite!

I još jedna zabavna činjenica: Istraživanje je pokazalo da ponekad pomiješamo i imena kućnih ljubimaca s imenima djece. U tim situacijama, dovoljno je sjetiti se da ljubav zaista ne poznaje granice...posebno u našem mozgu, piše miss7mama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije