Zašto je važno vježbati u poznim godinama?

Radiosarajevo.ba
Zašto je važno vježbati u poznim godinama?
Pixabay / Teretana / Ilustracija
Novi podaci pokazuju da će vam vježbanje pomoći da duže ostanete mladoliki.

Vježbanje je dobro za psihičko i fizičko zdravlje.

U istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine, naučnici su pratili više od 1.600 starijih osoba, prenosi Time.

Na početku istraživanja većina učesnika je vrijeme provodila sjedeći ili mirujući, a tokom istraživanja pola učesnika je počelo redovno hodati i ići na trening koji se sastojao od vježbi balansa i ravnoteže, dok je druga polovica zadržala dosadašnji način života.

Rezultati su pokazali da osobe koje vježbaju imaju 25 posto manje povreda nego osobe koje ne vježbaju.

Vođa istraživanja dr. Thomas Gill, kaže kako vježbanje ne pomaže samo spriječiti povrede, već i pospješuje brži oporavak od postojećih povreda. Ovo je veoma važno za starije osobe jer se oni obično teže oporavljaju i imaju veći rizik od raznih bolesti.

Naučnici naglašavaju da je ovo istraživanje ohrabrujuće jer je većina učesnika imala neka ograničenja u vršenju vježbi, uključujući poremećaje u ravnoteži ili hronične bolesti.

Mnogi učesnici su redovno primali terapije i pili lijekove zbog čega vjerodostojno predstavljaju više od 70 posto ove populacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije