Zašto je hodanje bos zdravo? Doktor otkrio zapanjujuće činjenice

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je hodanje bos zdravo? Doktor otkrio zapanjujuće činjenice
Foto: Pixabay / Ilustracija

Sjajan je osjećaj hodati bosih nogu po pješčanoj plaži ili po travi, zar ne? Nije to samo ugodno, već je i zdravo, a razlog je taj što "dok hodate bosi trenirate i jačate mišiće stopala", kaže njemački ortoped dr. Matthias Manke.

Ističe da se pritom osobito aktiviraju mišići tabana te objašnjava da je to iznimno važno, jer "ako ih ne trenirate, oni atrofiraju". Štoviše, vaša stopala sadrže mnoštvo slobodnih živčanih završetaka koji vašem tijelu daju osjetilnu povratnu informaciju.

Tako se, zajedno s jačim mišićima stopala poboljšava i njihova mehanika, što istodobno može poboljšati mehaniku vaših koljena, kukova i središnjega tjelesnog pojasa (core), ravnotežu i držanje te smanjiti bol u lumbalnom dijelu kičme, u području leđa i vrata.

S ove strane Drine | Banjac: Vučiću je „ona stvar“ u procijepu - zato merači Tuzlu

S ove strane Drine | Banjac: Vučiću je „ona stvar“ u procijepu - zato merači Tuzlu

Treba spomenuti još nešto, takozvani plantarni fascitis, poznat i kao "petni trn", često bolnu koštanu izraslinu na mjestu gdje se petna kost spaja s plantarnom fascijom, tankim vezivnim tkivom koje se proteže duž donje strane stopala od petne kosti do prstiju, a često nastaje zbog neistreniranih mišića stopala. Stoga hodanje bosih nogu može pomoći i u njihovoj prevenciji.

Zbog svega navedenog dr. Manke kaže da bi sasvim mala djeca, ako je moguće, trebala hodati uokolo bez svojih prvih cipela i čarapa jer tako pomažu svojim stopalima da se prirodno razvijaju.

Ko ne bi smio hodati bos?

I premda se hodanje bosih nogu općenito preporučuje svima, postoje iznimke. Ne preporučuje se osobama koje pate od polineuropatije, oboljenja ili difuznog poremećaja koji zahvaća brojne periferne živce, pa je osjet u stopalima smanjen ili u potpunosti izostaje.

Pet nevjerovatnih razloga zašto vas bole leđa: Neki su čak i na psihološkoj bazi

Pet nevjerovatnih razloga zašto vas bole leđa: Neki su čak i na psihološkoj bazi

Dr. Manke upozorava da je "u tom slučaju rizik od povreda velik s obzirom na to da osoba ne osjeća oštećenje stopala. Na oprez poziva i dijabetičare.

Ako niste navikli hodati bosi ne biste smjeli odmah izuti obuću i početi hodati bosi. "To treba učiniti postupno", kaže Manke, savjetujući da bi se isprva osoba mogla ograničiti na hodanje po pješčanoj plaži ili travi.

Savjetuje i da u početku kombinirate hodanje bosih nogu s hodanjem u obući te dodaje kako je to jedan od razloga zbog kojih on kod kuće ne obuva papuče. Postoji još jedna mogućnost, takozvane "barefoot shoes", cipele u kojima vam se čini kao da ste bosonogi. Imaju vrlo tanak i fleksibilan potplat i širok dio za prste.

Manke kaže da ovakav tip obuće štiti vaša stopala na neravnom terenu, istodobno omogućujući da ona budu aktivna, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije