Zašto djeca škripe zubićima kad spavaju

0
Radiosarajevo.ba
Zašto djeca škripe zubićima kad spavaju
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Bruksizam je medicinski izraz za škripanje zubima ili stiskanje čeljusti i nije rijetka pojava kod djece.

Istraživanja pokazuju da će čak troje od desetero djece škripati ili "mljeti" zubima i kod većine djece će to proći samo od sebe.

"Škripanje zubićima (bruksizam) u snu kod djece nije tako rijetka pojava i češće je noću nego tijekom dana. Najčešće se javlja u periodu nicanja mliječnih i trajnih zubića. Neka djece škripe samo jedan kraći period, a kod većine prestaje nicanjem trajnih zuba", kazala je stručnjakina iz Hrvatske, dr. dent. med. Ivana Cekić, piše Miss Mama.

Ne postoji samo jedan jasan razlog zašto dolazi do bruksizma. U nekim slučajevima, gornji i donji zubi nisu pravilno poravnati. Moguće je i da manja djeca škripe zubićima zbog boli uzrokovane rastom zuba pa tako "masiraju" bolno zubno meso.

Ipak, najčešće se javlja u periodu nicanja mliječnih i trajnih zubića. Ako je dijete bolesno, ima problema s alergijama, a samim time i otežano diše na nos, može se pojaviti kratkotrajno škripanje zubima.

"Stres ima značajnu ulogu i najčešće je povezan sa školom ili problemima u obitelji, ali i ostalim problemima kao što je npr. hiperaktivnost. Djeca po noći zapravo proživljavaju sve aktivnosti i događaje koji su dogodili kroz dan", objašnjava Cekić.

Mnogi slučajevi bruksizma prođu čak i neprimijećeni, bez štetnih posljedica.

Ponekad noćno škripanje može oštetiti zubnu caklinu, zubi postanu osjetljiviji na promjene temperature, ali uzrokuju i jake bolove čeljusti lica.

Doktoru dentalne medicine treba se javiti kada se pojavi bol u području zgloba, trošenje zubića ili skraćivanje zubne krune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije