Zasladite se nakon iftara: Tradicionalne ukusne tulumbe po receptu koji mora uspjeti
Baklave, hurmašice i tulumbe tradicionalni su kolači u Bosni i Hercegovini, a vuku porijeklo iz Turske.
Ukusni kolači omiljena su poslastica mnogim ljudima, ali ne mogu uspjeti svakome i mnogi griješe u pripremi.
Ovaj recept za tulumbe je toliko jednostavan da uspijeva svima.
Sankcije SAD-a za 7 novih imena: Kako proširenje "crne liste" pogađa Dodikov krug?
Sastojci:
- 400 g brašna
- 1 kaščica praška za pecivo
- 1 kaščica soli
- 5 jaja
- 400 ml vode
- 150 ml ulja
Za sirup/preljev:
- 1l vode
- 700 g šećera
Priprema:
Prokuhajte šećer u vodi pa ohladite. Prokuhajte vodu, ulje i sol, a u drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U vrelu vodu dodajte brašno i miješajte dok se sve ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
U ohlađeno tijesto dodajte jaja i dobro izmiješajte.
Pomoću slastičarske šprice ili kalupa oblikujte tulumbe i pržite u ulju dok ne pozlate te izvadite da se ocijede. Zatim ih stavite u sirup i prelijte da ga dobro upiju, a poslužite ih ohlađene.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.