Zasladite se i napravite najukusnije monte kocke

0
Radiosarajevo.ba
Zasladite se i napravite najukusnije monte kocke
FOTO: Coolinarika / Monte kolač

Monte kocke su sočan i kremast kolač, veoma sličan ledenim kockama, ali mu je glazura zamijenjena čokoladnim prelivom sa eurokremom, nutellom ili nekim sličnim namazom.

Sastojci:

Biskvit 

5 jaja

5 kašike šećera

2 kašike kakaa

10 dag prženih sjeckanih lješnjaka

3 kašike glatkog brašna

3 kašike ulja

1/2 praška za pecivo

Bijela krema 

1 l mlijeka

4 kašika šećera

1 vanilin šećer

9 kašika gustina

250 gr margarina

Smeđa krema 

1/2 l vrhnja za šlag

200 gr tamne čokolade

100 gr mliječne čokolade

Priprema:

Počinjemo sa pripremom bijele kreme. Mlijeko i šećer stavimo da zakuha. U posebnu posudu odvojimo malo hladnog mlijeka kojeg pomiješamo s gustinom. U zakuhalo mlijeko dodamo gustin i jako miješamo dok se krema ne zgusne. U vruću umiksamo margarin. Skuhanu kremu stavimo u drugu posudu i pustimo da se ohladi.

Zatim slijedi priprema biskvita. Odvojimo bjelanjke i žumanjke. Žumanjke i šećer miksamo dok na posvijetle. Dodamo ulje, prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Lješnjake popržimo i ogulimo te ih nasjeckamo (mogu se i samljeti-po želji). Sve pomiješamo u smjesu. Bjelanjci se istuku u snijeg i lagano umiješaju u smjesu za lopaticom. Smjesu stavimo u prethodno namašćen pleh (25x30) i pečemo na 180°C oko 20 min.

Za smeđu kremu stavimo vrhnje za šlag na vatru i u njega dodamo svu čokoladu. Lagano miješamo dok se sve ne otopi. Maknemo s vatre čim počne zakuhavati.

Bijelu kremu ponovno izmiksamo i stavljamo ju na ohlađen biskvit. Kremu ravnomjerno raspodijelimo. Na bijelu kremu dodamo smeđu koja se također malo ohladila.

Cijeli kolač zatim staviti na hlađenje, poslužiti i uživati u svakom zalogaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije