Kremasto savršenstvo: Kolač za koji mnogi kažu da je sinonim za ljeto

0
Radiosarajevo.ba
Kremasto savršenstvo: Kolač za koji mnogi kažu da je sinonim za ljeto
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako volite sladoled od straćatele i uživate u čizkejku ova kombinacija će vas oboriti s nogu. Uživajte u poslastici.

Korica:

200g integralnog keksa
100g omekšalog putera
1 kašika prah šećera

Fil:

1 želatin + 4 kašike hladne vode
250g krem sira
250g maskarpone sira
1 kašika Baileys-a
200ml zaslađenog kondenzovanog mlijeka
300ml slatke pavlake
100g seckane mliječne čokolade

Ganaž:

100g mliječne čokolade
50ml slatke pavlake

Priprema:

U sjeckalici usitnite keks, dodajte puter i prah šećer i mutite dok se ne sjedini. Smjesu potom utisnite na dno kalupa prečnika 22cm i odložite u frižider.

Za fil prvo pomješajte želatin sa vodom i stavilte sa strane da nabubri. Zatim miskerom kratko umutite krem sir, maskarpone i Baileys. Dodajte zaslađeno kondenzovano mlijeko i opet umutite. Potom dodajte slatku pavlaku u fil, ako je biljna, dodaje se neumućeno, ako je mliječna, mora prvo zasebno da se umuti, ali ne da bude previše čvrsta.

Ako je biljna, fil može da se muti miskerom, mliječnu je bolje polako umiješati špatulom jer je već umućena. Fil inače ne bude mnogo čvrst. Želatin kratko ugrijete, samo onoliko da se rastopi, dodajte u njega kašiku fila, dobro promiješajte i sve spojite sa ostatkom fila. Na kraju špatulom umiješajte čokoladu, rasporedite fil preko korice i vratite u frižider na sat vremena.

Nakon toga napravite ganaš, istopite čokoladu sa slatkom pavlakom. Gotov ganaš rasporedite preko fila i ostavite tortu preko noći da se stegne, piše Slatka domaćica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije