Istraživanje / Zašećereni voćni sokovi opasni za srce

23. 03. 2018. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpress.

Naučnici su pratili 18 hiljada ispitanika tokom šest godina, a rezultate svoga istraživanja predstavili su na konferenciji Američke kadriološke udruge (American Heart Association).

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od dvije unce (6,8 decilitara) slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dvaput veći od onih koji dnevno u prosjeku konzumiraju manje od jedne unce.

Voditeljica istraživanja Gene Welch kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolirati unos šećera u organizam.

"Smatramo da istraživanje u značajnoj mjeri potkrepljuje spoznaje o važnosti smanjenja udjela slatkih napitaka u našoj konzumaciji", naglasila je ona. 

Zaključci naučnika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udjelom šećera. Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranjivih tvari u slatkim napitcima njihova uporaba vodi do "priljeva šećera", koji tijelo mora apsorbirati, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA