Kako da znate kada vašem organizmu nedostaje cink i zašto nam je važan
On je jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom tijelu i ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba.
Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje, jer čak i mali deficit može izazvati katastrofu, zbog čega je neophodno konstantno unošenje ovog minerala u organizam, pogotovo tokom zime, jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru u tijelo.
Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetni mineral djeluje i kao antioksidans. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, karcinoma dojke, pluća, crijeva, kože te leukemijom.
Zato je jako važno konzumirati hranu bogatu cinkom.
Sve vitamine i minerale treba prevashodno unositi kroz prirodne izvore, to jeste hranom, što važi i za ovaj mineral, koji se bolje apsorbira iz životinjskih namirnica: jaja, mesa (govedina, puretina), morskih plodova (školjke, rakovi, tunjevina).
Naravno, nikako nisu zanemarljivi ni biljni izvori cinka, kojih je zaista mnogo i višestruko su korisni za čovjekovo zdravlje: koštunjavo orašasto voće, bademi, grah, pšenične klice, integralne žitarice, sjemenke bundeve, špinat, pivski kvasac, boranija, grašak. Sve je to hrana bogata cinkom, magnezijem i selenom.
Simptomi nedostatka cinka
Gubitak čula ukusa i mirisa, problemi s kožom, anemija, smanjen apetit, bijele tačke na noktima, slab prijenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osjetljivost na infekcije, usporeno zarastanje rana su posljedice nedostatka cinka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.