Zagađenost zraka negativno utiče na djecu koja se bave sportom na otvorenom prostoru

Radiosarajevo.ba
Zagađenost zraka negativno utiče na djecu koja se bave sportom na otvorenom prostoru
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zagađenost zraka utiče na djecu koja se bave sportom na otvorenom prostoru - pokazala je jedna britanska studija.

Zagađenost zraka ima efekat na sposobnosti djece koja se bave sportom, piše list The Guardian.

Studijom Breathe GB je analizirana prisutnost zagađujućih materija na 94 sportska terena. Na jednom od njih, i to na Perry Parku u Birminghamu je zabilježena rekordna prisutnost polutanata. Ovaj sportski teren će 2022. biti domaćin takmičenja Commonwealth Games.

Na trkačkim stazama gdje treniraju atletičari Mo Farah i Christine Ohuruogu je izmjerena prisutnog zagađujućih materija iznad dozvoljene vrijednosti koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Studija je pokazala da djeca koja vježbaju u područjima gdje je zagađenost velika imaju poteškoće s plućima, što utiče na njihove sportske sposobnosti.

Doktor Ian Mudway je istakao:

"Dijete koje odrasta s astmom imat će simptome koji će mu ograničiti njegove potencijale. To će vjerovatno uticati na njegovu optimalnu razinu sposobnosti."

Pedijatar Jonathan Grigg je naglasio sljedeće:

"Postoje jasni pokazatelji da izloženost djece zagađenosti zraka utiče na njihova pluća. Djeca koja imaju zdravstvenih problema s plućima će imati smanjene fizičke sposobnosti."

Prilikom predstavljanja rezultata studije, učitelj Mark Bergin je ukazao da je primjetan porast broja djece koja nose pumpicu za astmu.

U cilju izrade studije, razgovarano je sa različitim stručnjacima, među kojima su ljekari i prosvjetni radnici.

Od 94 sportska terena, na njih 25 je izmjerena prisutnost polutanata iznad dozvoljene vrijednosti propisane od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Na 52 terena je izmjerena prisutnost zagađujućih materija u količini koja skoro premašuje dozvoljenu vrijednost.

Air Team, koji je izradio studiju, je pozvao nadležne da se pozabave pitanjem zagađenosti zraka ako im je, kako su naveli, stalo do britanskog sporta, navodi The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije