Zadržite svježinu omiljenog napitka: Kako i gdje čuvati kafu?
Najveći neprijatelji prženih zrna kafe su svjetlo, vlaga i toplina.
Kako biste minimizirali učinak svih vanjskih faktora koji mogu uticati na kvalitetu, obratite pozornost na to gdje i kako skladištite kafu.
Kupujte manju količinu
Prije svega, bitno je da za kućne potrebe ne kupujete velike zalihe. Zrna kafe postepeno gube okus nakon prženja pa je preporučljivo zalihu obnavljati dva puta mjesečno.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Izbor tegle je bitan
Kupljenu kafu u zrnu podijelite u male staklenke s poklopcem i nemojte ih bespotrebno otvarati. Svaki put kada vazduh uđe u teglu, kafa gubi na kvaliteti.
Uz to, bolja su opcija posude od tamnijeg stakla, koje neće lako propuštati svjetlo.
Nemojte čuvati kafu iznad šporeta
Baš kao vlaga i dotok vazduha, problem vam može predstavljati i toplina.
Omiljeni napitak mnogih: Hoće li kafa uskoro postati luksuz?
Najbolje je da tegle stavite na suho i tamno mjesto, što dalje od šporeta i pećnice. Ako imate dobro izoliranu smočnicu, ona će biti odličan izbor za skladištenje kafe.
Sameljite kafu neposredno prije pripreme
Za najveći užitak, svako jutro sameljite malu količinu zrna kafe, dovoljnu za pripremu nekoliko šoljica. Ako vam često mljevenje oduzima previše vremena, poslužite se svim navedenim savjetima za skladištenje mljevene kafe. Uživajte, piše Story.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.