Zabrinjavajući rezultati: Naučnici otkrili koji su sve proizvodi za njegu kože vrlo opasni za djecu

0
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajući rezultati: Naučnici otkrili koji su sve proizvodi za njegu kože vrlo opasni za djecu
Foto: Pexels / Ilustracija

Nedavno istraživanje otkriva zabrinjavajuće rezultate o izloženosti djece toksičnim ftalatima. Istraživanje je uključilo analizu više od 600 uzoraka urina djece u dobi od četiri do osam godina, a rezultati pokazuju povezanost između upotrebe proizvoda za osobnu njegu i povećane razine ovih opasnih hemikalija u organizmu djece.

Ftalati, kemijski spojevi koji se koriste u plastičnim proizvodima i često se dodaju u proizvode za osobnu njegu kako bi stabilizirali formule i stvorili arome, predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. Oni su poznati endokrini disruptori koji mogu utjecati na proizvodnju hormona i povezani su s raznim reproduktivnim, imunološkim i metaboličkim bolestima. Također se smatra da mogu nepovoljno utjecati na ponašanje djece i sposobnost učenja.

Michael Bloom, istraživač sa Univerziteta George Mason i glavni autor studije, ističe: "Nalazi istraživanja su zabrinjavajući. Rezultati pokazuju da su hemikalije u krvotok djece došle iz proizvoda za njegu kože. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica da se ovi proizvodi obično koriste često i tokom dugih vremenskih razdoblja."

Pogledajte snimak jednog običnog dana u Sarajevu iz 1939. godine

Pogledajte snimak jednog običnog dana u Sarajevu iz 1939. godine

Studija je otkrila da su najviše razine ftalata pronađene kod crne i latino djece. Ftalati se često nalaze u plastičnim posudama, a njihova prisutnost u proizvodima za osobnu njegu i hrani dodatno pogoršava situaciju, piše ehp.

Premda tijelo brzo eliminira hemikalije, visoka izloženost kroz različite izvore može predstavljati značajan zdravstveni rizik, posebno za djecu koja imaju veću površinu kože u odnosu na svoju tjelesnu masu i čiji metabolički sistemi možda nisu potpuno razvijeni za odbranu od tih spojeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije