Upozorenje za kupače na ovim plažama na Jadranu: "Danima nam djeca iz mora izlaze opečena!"

2
Radiosarajevo.ba
Upozorenje za kupače na ovim plažama na Jadranu: "Danima nam djeca iz mora izlaze opečena!"
Foto: Portal.hr / Meduze prave probleme u Kaštelima

Nakon što je lokalni portal Grada Kaštela u Hrvatskoj (blizina Splita) objavio kako su kupači na nekoliko kaštelanskih plaža zadobili opekotine od meduza, Institut za oceanografiju je saopćio kako nije zaprimio dojave o meduzama.

Ipak, isti portal objavio je reakcije svojih čitatelja, koji su potvrdili da meduza ima u moru od Štafilića do Gomilice, a, uz priložene fotografije na kojima se vide meduze, naveli su i mjesta gdje su ih uočili. 

"Na Kampu u Gomilici već danima svako malo nam dica izlaze iz mora opečena", kaže čitateljica Ivana P.B. i dodaje da je krcato more meduzama te da su ih popriličan broj izvadili iz mora.

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Navode je potvrdila i druga čitateljica Ivana L. koja je i poslala fotografiju navodeći kako su ih bar 20 izvadili iz mora. S iste plaže, navodi Irena B., njeno dijete je opekla meduza prije pet dana.

"Izgledalo je kao da pliva busen kose, a kako ga nisam mogla izvaditi štapom, poslužila sam se maskom za ronjenje i tad sam skužila da je meduza u pitanju", kaže Irena.

Nizali su se komentari čitatelja koji su doživjeli neugodno iskustvo, bilo da je njih same meduza opekla ili njihovu djecu. Navode kako meduza ima na Gabinama u Štafiliću, na portu u Novome, ispod Palace, na Baletnoj u Kambelovcu te u Gomilici na Torcu i plaži Kamp. Slijedom primljenih informacija, iste su podijelili s doktoricom Oljom Vidjak sa Instituta za oceanografiju koja je potvrdila da je ipak riječ o meduzama te je ponovila da slike meduza podijele preko aplikacije RebrashNET kako bi se iste evidentirale i utvrdila lokacija.

Svima se desilo barem jednom: Šta uraditi ako stanete na morskog ježa?

Svima se desilo barem jednom: Šta uraditi ako stanete na morskog ježa?

Koji su simptomi opekotina od meduza i kako ih liječiti?

Uobičajeni simptomi opekotina od meduza su:

  • osjećaj žarenja i bockanja
  • crvenilo ili ljubičasta boja kože
  • trnci ili utrnulost na mjestu uboda
  • ekcem
  • svrbež.

U većini slučajeva otrov se ne širi daleko od mjesta uboda pa upalna reakcija ostaje lokalizirana na tom području. Teži simptomi uključuju teškoće u disanju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. U tom je slučaju potrebna hitna pomoć ljekara.

Liječenje uboda meduze uglavnom se sastoji od dva koraka – ublažavanja boli i liječenja alergijske reakcije ako se pojavi. Kad vas opeče meduza na plaži, ona ostavlja brojne sitne ubodne stanice na površini kože koje dalje prodiru u nju i pogoršavaju reakciju, uz pojačanu bol i nelagodu, naročito ako je došlo do ponovljenog dodira.

Prvo što trebate učiniti je oprati zahvaćeno područje morskom vodom. Sol u određenoj mjeri pomaže u inaktiviranju toksina. Osim toga, ispiranje morskom vodom pomaže u uklanjanju iglica koje mogu zaglaviti na koži. Nakon ispiranja mjesta uboda sljedeći je korak uklanjanje ubodnih stanica koje su još uvijek ostale na površini kože. Stavite rukavice i uz pomoć pincete uklonite ostatke iglica. Kako biste smanjili bol i svrbež, kao krema za opekline od meduze preporučuju se hidrokortizon krema bez recepta, losion od kalamina ili lokalna krema protiv bolova. Ako imate alergijsku reakciju, antihistaminska krema bez recepta olakšat će tegobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije