Drama na Jadranu: Meduze povrijedile više kupača

2
Radiosarajevo.ba
Drama na Jadranu: Meduze povrijedile više kupača
Foto: Science Alert / Opekotine koje uzrokuju ove meduze

Brojni kupači povrijeđeni su proteklih dana na početku zadarskog kupališta Diklo. Ispekle su ih meduze po tijelu, a neki su zadobili povrede i po licu jer ih je zapljusnuo val.

Plaža je, javlja Morski.hr, u trenutku bila ispražnjena.

Među kupačima se pričalo o malim sitnim, tzv. japanskim meduzama koje su i dan ranije bile aktivne. Požalili su se i Zadrani koji su imali bliski susret s meduzama na plaži Borika. Znanstvenici su u julu najavili kako je u srednjem Jadranu već zamijećene nakupine morske mjesečine, najtoksičnije jadranske meduze, one male ljubičaste koja je pekla 1980-ih godina.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pretpostavlja se da je razlog za njihov broje ove godine to što smo imali puno kiše, a onda je naglo zatoplilo. More nije nikada bilo toplije...

Najgore je kad plivač uleti u masu malih, ali opako vatrenih meduza. Nema načina da ispliva netaknut. Pretjerano mlataranje rukama, u pokušaju da ih se otjera od sebe, dovest će do još većih opekotina, ističu stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije