Na vrh jezika / Zaboravljate imena novih osoba? Morate pročitati ovo...

24. 02. 2019. u 20:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 38

 

Znate onaj osjećaj kad vam se netko javi u prolazu, mahne, možda čak i zastane i ispituje vas pitanja o vašoj djeci kojoj zna imena, a vi nemate pojma otkud tu osobu poznajete niti kako se zove?

Zaboravljanje imena može stvoriti društveno neugodnu situaciju, no zaboraviti neko ključno ime u poslovnom svijetu može biti pogubno. Ako znate da vam pamćenje imena nije jača strana ili želite popraviti socijalne vještine, poradite malo na svom pamćenju. Zapamtiti nečije ime najjednostavniji je način da nekome pokažete kako ga cijenite.

Prvo i osnovno je da se koncentrirate – kad prvi put nekog upoznajete, usredotočite se na ime koje ste čuli. Svašta vas pritom može omesti. Možda doista niste dobro čuli ime ili ste razmišljali o nečemu drugom, na primjer, onome što želite reći? Ili Prestanite. Koncentrirajte se samo na ispruženu ruku, osobu pred sobom i ime koje izgovara. Nasmiješite se i neka vam se pogledi sretnu kad vam se osoba predstavi.

Jednom kad ste doista čuli to novo ime, pokušajte ga urezati u sjećanje, na koji god način želite, odnosno koji vam najviše odgovara. Šta to znači? Ako ste vizualni tip, zamislite ime te osobe napisano na papiru. Tako ćete ga lakše zapamtiti.

Jedan od trikova je i pronalaženje slike koju ćete povezati s imenom osobe. Nije uvijek moguće, no katkad je prelako, kod svih Ruža, Jasminki, Jagoda. A i nekog običnog Bakira, Damira i Harisa možete povezati s Izetbegovićem, Nikšićem ili Silajdžićem. Ime možete povezati i s nekom drugom osobom tog imena koju poznajete ili novo ime povežite s nekim podatkom o toj osobi. 

Ako ste auditivni tip i najbolje pamtite ono što čujete, novo ime ponovite nekoliko puta naglas, što brže nakon upoznavanja. “Podsjetite me, Amire, u kojem odjelu radite?” Ako ne pretjerate, ovakvo oslovljavanje može biti i vrlo laskavo. Također, možete prokomentirati tuđe ime. Što je neobičnije, to će biti lakše: “Ah, Pilar, to je španjolsko ime, zar ne?” Za ona “obična” imena možete reći “kakvo lijepo starinsko ime” ili nešto slično. A možete ići i u glavu. Neka vam nova osoba sama još jednom ponovi ime.

Dobra je rečenica, primjerice, “Bilo je tako ugodno s vama razgovarati. Oprostite, kako ste rekli da je vaše ime?” Ako vam je najbliži kinestetički stil učenja, odnosno učenje kroz rad, još više ćete posla imati oko strategije pamćenja. Jednostavno nakon razgovora zapišite ime na papir. Samo zapisivanje dobar je pomagač pamćenju, ali ipak popis osoba koje ste negdje upoznali sačuvajte do sljedećeg dana. Ili se možete igrati riječima – asocijacije, aliteracije, rime, sve pomaže. Sanjala je Sanja sanje, Dan zgubidan, Ana banana, Ina mandarina... No, koliko god se trudili, uvijek će biti situacija u kojima jednostavno nečije ime neće pa neće u vašu glavu. Ne strahujte, ima načina da se izvučete. Ako ste s nekim u društvu, svoju pratnju upoznajte s gospođom/gospodinom XY. Prvo predstavite “vašu” stranu.

“Ovo je moj suprug Dario” ili “Upoznajte moju kolegicu Jasminu”... Pa napravite malu pauzu. Ako imate sreće, John ili Jane Doe (tako u Americi policija naziva osobe čiji se identitet ne može utvrditi, naučili smo iz policijskih serija) ispružit će ruku i predstavite se sam, na vaše veliko olakšanje.

Možete i malo muljati: “Naravno da vas se sjećam, samo nisam zapamtila vaše prezime!” Vjerojatno će vam osoba tada reći puno ime i prezime. Ili laskati: “Pa to je divno! Vi se sjećate mog imena i nakon godinu dana. Ja ne mogu zapamtiti što je bilo prošle sedmice!”

Ili pak možete ponovo predstaviti sebe. “Oh, koliko se samo nismo vidjeli! Ana Marić, iz Komunikacija, ako se ne sjećate.” Možda ćete i svom znancu (koji je isto tako zaboravio vaše ime) olakšati stvar pa vam vrati uslugu i ponovno se sam predstavi. I ovaj put slušajte, zapišite vizualizirajte, složite pjesmicu, štogod!

Treći put se upoznavati doista je previše, piše Večernji.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA