Odličan savjet: Otkrijte za šta je korisna kora od krastavaca

0
Radiosarajevo.ba
Odličan savjet: Otkrijte za šta je korisna kora od krastavaca
Foto: Reader's Digest / Za šta možete koristiti koru od krastavaca

Jeste li znali da kora od krastavaca može biti dobra za Vaše sobne biljke?

Čak i kada odabere biljke koje ne treba održavati suviše, štetočine se opet mogu pojaviti. Ukoliko imate problem i želite se riješiti štetočina, koristite koru krastavaca da se riješite problema. 

Mnogi vrtlari u svojim kuhinjama po ćoškovima, na prozorske daske ili u ormare postavljaju kore krastavaca kako bi se borili protiv problema s bubama. Također se može napraviti voda od krastavaca, koja je dobra kao gnojivo za biljke.

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

Riješite se grinja

Na prvi pogled, kućna biljka može izgledati isušena, sa smeđim listovima. Listovi mogu postati žuti, venuti i opadati. Pažljivije pogledajte biljku - držite je na svjetlu i okrenite listove i pogledajte ispod i uz stabljike. Ako primijetite bilo kakvu mrežicu i ono što izgleda kao sitne pokretne tačke koje se kreću oko biljke, grinje su se pojavile. 

Krastavci mogu pomoći da grinje nestanu, zbog svojih kukurbitacina. Kukurbitacini su jedinjenja gorkog ukusa koja odvraćaju insekte.

Koru od krastavca možete direktno postaviti u tlo biljke kako bi spriječili njihovu pojavu. Također možete koristiti vodu od krastavaca u spreju kako biste spriječili grinje u kućnim biljkama!

U trudnoći je disala otežano, doktorova dijagnoza je bacila u očaj, a kćerkica joj je spasila život

U trudnoći je disala otežano, doktorova dijagnoza je bacila u očaj, a kćerkica joj je spasila život

Kako napraviti vodu od krastavca za biljke

Vrijedi istaći i da grinje ne vole vlagu. Redovnom hidratacijom biljaka možete spriječiti pojavljivanje grinja. Na TikTok računu @creative_explained  ima odličan recept kako napraviti vodu od krastavaca, da Vaše biljke izgledaju najbolje. 

@creative_explained

Cucumbers can be used for so many things! 🤩🥒 #cucumbers #lifehacks #plantsoftiktok #planttips #recycle #howto #diy

♬ original sound - creative explained

Recept je: Stavite kore od krastavaca u čistu staklenu teglu, napunite vodom i pokrijte poklopcem. Ostavite koru da stoji pet dana. Zatim procijedite vodu i napunite čistu bocu sa raspršivačem.

Koristite vodu od krastavca da poprskate svoje biljke kako biste spriječili da se grinje uhvati. Koristite jači sprej da uklonite grinje koje puze po listovima ili stabljikama biljke. Obavezno poprskajte donju stranu lišća gdje se kriju grinje.

Ovaj domaći sprej od krastavca također je bogat kalijumom i fosforom, što pomaže u promociji zdravog rasta biljaka!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije