Za rubriku vjerovali ili ne: U Hrvatskoj se prodaje "burek sa sirom posut šećerom"

4
Radiosarajevo.ba
Za rubriku vjerovali ili ne: U Hrvatskoj se prodaje "burek sa sirom posut šećerom"
Foto: Index.hr / Burek sa sirom

Hrvatski portal Index.hr objavio je da se u ovoj zemlji pravi, vjerovali ili ne - burek sa sirom posut šećerom.

"Stvarno vas ne želimo provocirati, ni najmanje. Ova rasprava oko bureka i pite dosadila je već i bogu i vragu, iako znamo da će nas dio u komentarima razapeti. Kako zbog bureka sa sirom, tako i zbog šećera. Pa, ajmo ponoviti gradivo. Burek je tursko jelo od vučenog tijesta punjeno nadjevom po izboru. Meso, svježi sir i špinat najčešći su okusi koji se kriju u ovoj hrskavoj korici", ovako počinje tekst na pomenutom portalu.

Burek na Dolcu u Zagrebu, onaj na pola stepenica s istočne strane, kultno je mjesto za sve ljubitelje dobrog bureka. Tamo je od 1987. godine, a prva lokacija proizvodno-ugostiteljskog obrta "Burek" bila je na Autobusnom kolodvoru.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Amerikanac usred Dubrovnika pojeo burek i uporedio ga s bosanskim: "Kako to?"

Amerikanac usred Dubrovnika pojeo burek i uporedio ga s bosanskim: "Kako to?"

"Nikada u životu nisam jela bolji burek, a prvi sam pojela još kada sam bila u srednjoj školi... To je jednostavno najfiniji burek u gradu, burek s tradicijom. Želim im još puno godina rada i vidimo se, sretno i dalje."

"Ma nikakvi ćevapi, pizza i slično ne mogu zamijeniti taj burek. Bila neki dan na Dolcu, i naravno da sam pojela najbolji burek u gradu."

Zbog jela iz pekare u Dalmaciji razlog za 'ljutnju' imaju Bosanac i Italijan

Zbog jela iz pekare u Dalmaciji razlog za 'ljutnju' imaju Bosanac i Italijan

"Prefin, uvijek me podsjeti na djetinjstvo kada sam išla s tatom."

Burek koji se ovdje prodaje je klasični trokut, iako traju rasprave radi li se o četvrtini ili petini cijelog. Sočan, hrskav, a uvijek ćete ga na tanjuru dobiti narezanog na komadiće. Ovaj sa sirom košta 17 kuna, a jednako i onaj s mesom. 

Šećer uz burek počeli su nuditi još prije 40 godina, nedugo nakon otvaranja prvog lokala na Autobusnom. Zapravo masa ljudi šećeri njihov burek sa sirom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije