Za raskošan, čvrst i postojan šlag tajna je u ovom starinskom sastojku

2
Radiosarajevo.ba
Za raskošan, čvrst i postojan šlag tajna je u ovom starinskom sastojku
Foto: Pexels / Šlag krema

Šlag je završni ukras mnogih slastica, a znati ga dobro napraviti korisno je umijeće. Kako su instant prašci za šlag pomalo out, a one smjese na bazi biljnih sastojaka pune nezdravih masti, najbolja opcija za šlag je ona starinska: slatko vrhnje, istučeno do savršenstva.

No, kako dobro izmutiti slatko vrhnje u raskošan, čvrst i postojan šlag koji se neće topiti čim mu temperatura i drugi uvjeti nisu po guštu?

Zapravo sasvim jednostavno. Samo vam treba jedan mali dodatak. Vjerovali ili ne, taj dodatak je vinski prašak za pecivo, piše Slobodna Dalmacija.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Riječ je o još jednom starinskom sastojku za pripremu slastica, koji ćete u stranim receptima prepoznati pod nazivom "cream of tartar". Unatoč riječi "Cream" u nazivu, zapravo se radi o praškastom proizvodu koji nastaje kao nusprodukt prilikom proizvodnje vina.

U američkoj kuhinji često se koristi u pripremi slastica, prvenstveno kao prašak za pecivo te kao dodatak bjelanjcima prilikom izrade snijega od bjelanaca. Obično se dodaje mala količina, 1/8 čajne kašičice po jednom bjelancetu.

Dodajte ga slatkom vrhnju prije nego ga počnete miksati i dobit ćete čisto savršenstvo od šlaga. Odnedavno ga možete pronaći i u supermarketima na odjelu sa začinima i potrepštinama za kolače, a nude ga i neke trgovine zdravom hranom kao alternativu klasičnom prašku za pecivo koji osjetljivije osobe izbjegavaju jer sadrži aluminij.

Što se tiče omjera, ovo je formula koja se pokazala dobrom: na 250 ml slatkog vrhnja treba dodati 35 g šećera u prahu i 1/4 vinskog praška za pecivo te po želji još kašičicu ekstrakta vanilije, za ljepši okus (isto ćete postići i zamijenite li ekstrakt i šećer u prahu kašikom običnog šećera i vrećicom vanilin šećera). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije