Za raskošan, čvrst i postojan šlag tajna je u ovom starinskom sastojku
Šlag je završni ukras mnogih slastica, a znati ga dobro napraviti korisno je umijeće. Kako su instant prašci za šlag pomalo out, a one smjese na bazi biljnih sastojaka pune nezdravih masti, najbolja opcija za šlag je ona starinska: slatko vrhnje, istučeno do savršenstva.
No, kako dobro izmutiti slatko vrhnje u raskošan, čvrst i postojan šlag koji se neće topiti čim mu temperatura i drugi uvjeti nisu po guštu?
Zapravo sasvim jednostavno. Samo vam treba jedan mali dodatak. Vjerovali ili ne, taj dodatak je vinski prašak za pecivo, piše Slobodna Dalmacija.
NBA: Jusuf Nurkić sjajan u novoj pobjedi Phoenixa. Dominirao je pod košem
Riječ je o još jednom starinskom sastojku za pripremu slastica, koji ćete u stranim receptima prepoznati pod nazivom "cream of tartar". Unatoč riječi "Cream" u nazivu, zapravo se radi o praškastom proizvodu koji nastaje kao nusprodukt prilikom proizvodnje vina.
U američkoj kuhinji često se koristi u pripremi slastica, prvenstveno kao prašak za pecivo te kao dodatak bjelanjcima prilikom izrade snijega od bjelanaca. Obično se dodaje mala količina, 1/8 čajne kašičice po jednom bjelancetu.
Dodajte ga slatkom vrhnju prije nego ga počnete miksati i dobit ćete čisto savršenstvo od šlaga. Odnedavno ga možete pronaći i u supermarketima na odjelu sa začinima i potrepštinama za kolače, a nude ga i neke trgovine zdravom hranom kao alternativu klasičnom prašku za pecivo koji osjetljivije osobe izbjegavaju jer sadrži aluminij.
Što se tiče omjera, ovo je formula koja se pokazala dobrom: na 250 ml slatkog vrhnja treba dodati 35 g šećera u prahu i 1/4 vinskog praška za pecivo te po želji još kašičicu ekstrakta vanilije, za ljepši okus (isto ćete postići i zamijenite li ekstrakt i šećer u prahu kašikom običnog šećera i vrećicom vanilin šećera).
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.