Za ljepše dvorište: Riješite se korova uz ova tri sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Za ljepše dvorište: Riješite se korova uz ova tri sastojka
Foto: Radiosarajevo.ba / Korov

Kombinacija sunca i kiše karakteristična za mart izuzetno je povoljna za rast trave i brojnih sadnica u bašti, ali i za nicanje korova koji se, posebno uz čestu pojavu vjetra, izuzetno brzo širi po dvorištu.

Dvorište začas može biti puno maslačaka, visoke trave i "neuništivih" stabljika koje vire iz nedavno zasađenih bašti i povrtnjaka.

I dok poneki maslačak i tratinčice mogu da ulepšaju travnjak, njihovo stalno pojavljivanje u blizini temelja kuće, prilaza i između pločica nije nimalo dobrodošlo.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Kako biste u ovoj ranoj fazi stali na kraj korovu i spriječili njegovo bujanje tokom proljeća, poželjno je temeljno ga sanirati i riješiti ga se, ako ne zauvijek, onda barem na nekoliko sedmica ili čak za cijelu sezonu.

Uspjeh će dakako zavisiti i od podneblja u kojem živite i vremenskim uslovima, ali ono što svakako možete da uradite već danas jeste da tretirate područja na kojima najčešće uočavate ove nezaustavljive biljke.

Ako ste među onima koji izbegavaju upotrebu agresivnih hemijskih sredstava – što zbog njihovog negativnog uticaja na okolinu, a što zbog štetnosti po područje na koje se nanosi – donosimo recept protiv korova od samo tri sastojka koja vjerovatno već imate kod kuće.

Sve što vam je potrebno jeste litar alkoholnog sirćeta, so i deterdžent.

"Volim ovo sredstvo jer imam djecu te se užasavam klasičnih sredstava protiv korova koja su puna materija za koje znamo da uzrokuju rak, ali i da uništavaju populaciju pčela. Ova smjesa pomoći će vam u tome da se korov uništi na prirodan način“, rekla je ekspertkinja za brigu o vrtu, a prenosi Tpotal.

Kako se rešiti korova na prirodan način?

Korova možete da se riješite prirodnim putem zaista jednostavnim postupkom – uzmite praznu flašu sa raspršivačem i u nju sipajte jedan litar bijelog sirćeta i tri kašike soli. Miješajte dok se so ne rastvori i dodajte tri kašike deterdženta za pranje sudova.

Prskajte na korov tokom sunčanog dana. Posebno je važno da u posljednje vrijeme nije padala kiša, jer bi vlaga ublažila efekat.

Savjeti za zalijevanje orhideja: Ključni koraci koje ljubitelji ove biljke moraju znati

Savjeti za zalijevanje orhideja: Ključni koraci koje ljubitelji ove biljke moraju znati

Ostavite tečnost na korovu najmanje jedan sat kako bi dospjela do korijena. Ako imate kućne ljubimce, držite ih dalje od prskane teritorije tokom ovog perioda. Nakon jednog sata, isperite tretirano područje kantom ključale vode.

Ovaj postupak će izazvati dehidraciju korijena, usljed čega će on poprimiti smeđu boju i uvenuti, što ovu metodu čini znatno efikasnijom i lakšom od klasičnog ručnog čupanja, koje zahtjeva mnogo više energije i vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije