Vratite sjaj nakitu: Očistite sami svoje srebro

Radiosarajevo.ba
Vratite sjaj nakitu: Očistite sami svoje srebro
Pixabay / Pradata veća količina zlata
Nema ništa ljepše od nakita koji se sija i takve ogrlice, narukvice i prstenje obično i kupimo u radnjama.

No, ukoliko ih nosite duže vrijeme ili ih stalno držite u kutiji za nakit oni počnu da gube svoj sjaj. Umjesto da nakit nosite na čišćenje, zašto to ne biste uradili sami? Jednostavno je, a sve što vam je potrebno već imate u svojoj kući.

Amonijak

Dijamant na nakitu neće svjetlucati sam od sebe već mu morate pomoći tako što ćete ga očistiti amonijakom i vodom. Napravite rastvor od jedne šolje tople vode i 1/4 šolje amonijaka te u njega natapajte dijamantni nakit oko 15 minuta. Nakon toga preostalu prljavštinu uklonite mekanom četkicom za zube.

Sirće

Nakit od zlata i dragog kamenja najbolje ćete očistiti sirćetom. Jednostavno držite ogrlica, narukvice i minđuše u tegli sa sirćetom 10 – 15 minuta. Povremeno promućkajte. Izvadite iz sirćeta i ako je potrebno, izribajte mekom četkicom za zube.

Antacid

Antacid nije dobar samo za vaš stomak, već i za čišćenje nakita. Dvije tablete antacida stavite u čašu tople vode i ubacite nakit. Pustite da odstoji dva minuta u ovoj otopini, a zatim ga izvadite i isperite.

Aluminijska folija

Uz pomoć aluminijske folije očistite potamnjeli srebrni nakit. Prekrijte tacnu aluminijskom folijom i stavite nakit na nju. Preko nakita pospite prašak za pecivo, a zatim prelijte ključalom vodom. Prljavština će sa nakita prijeći na foliju. Moraćete okretati nakit kako bi rastvor dospio u sve dijelove ogrlica i narukvica. Na kraju ih sklonite sa folije i isperite vodom.

Sapun i voda

Veoma je važno da za osjetljivo kamenje poput opala, tirkiza i bisera ne primjenjujete metode čišćenja hemijskim i ostalim jakim abrazivnim sredstvima. Biće vam dovoljni sapun i voda.

Bisernu ogrlicu očistite tako što ćete je brzinski umočiti u rastvor napravljen od dvije šolje tople vode i nekoliko kapi blagog deterdženta. Svaki biser obrišite mekanom i suhom pamučnom krpom, te ih položite kako bi se dobro osušili. Za čišćenje tirkiza vam čak i ne treba sapun.

Dovoljno je da mekanu četkicu za zube umočite u toplu vodu i njome izribate kamen. Osušite čistom krpom i ostavite na otvorenom da se osuši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije