Volite li paradajz? Uradite ovo ako želite sladak i sočan plod
Domaće voće i povrće nezaobilazan je dio svakog vrta, a rajčice se s pravom smatraju kraljicama ljetnih berbi.
Kada se pravilno uzgajaju, paradajz je sočan, sladak i bogatog okusa – prava nagrada za svakog baštovana. Iako su mnogi već započeli sezonski uzgoj, stručnjaci iz Westland Garden Health poručuju da još uvijek nije kasno – sjeme se može sijati do kraja aprila.
Prvi korak je odabir sorte koja odgovara uslovima vašeg uzgoja. Prema preporukama Kraljevskog hortikulturnog društva (RHS), postoje dvije glavne vrste: kordon (indeterminate) koje rastu u visinu i zahtijevaju potporu te redovno uklanjanje bočnih izdanaka, i grmolike sorte (bush/determinate) koje su jednostavnije za uzgoj i idealne za kontejnere ili viseće saksije. Među popularnim sortama za početnike su Sungold, Gardener's Delight i Tumbling Tom.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
Za sjetvu su vam potrebni: kompost bez treseta, male posude ili plitke sjetvene tacne, prozirna plastika, propagator (ako ga imate) i kanta za zalijevanje s finom mrežicom na izlazu. Kompost treba biti lagan, dobro drenirajući i siromašan hranjivim tvarima, kako bi se izbjeglo oštećenje korijena. U svaku posudu posijte 2–3 sjemenke, prekrijte ih tankim slojem komposta i lagano zalijte.
Sjemenkama je za klijanje potrebna temperatura od oko 18°C. Ako nemate propagator, posude možete staviti na sunčanu prozorsku dasku i prekriti plastičnom vrećicom kako biste zadržali vlagu. Prve klice se najčešće pojavljuju unutar dvije sedmice. Kada niknu, odmah ih otkrijte i premjestite na svijetlo mjesto da izbjegnete izdužen rast biljčica.
Kad se razviju prvi pravi listići, presadite sadnice u zasebne male posude. Ova faza pomaže razvoju snažnog korijena i sprječava gužvanje biljaka. Kada prođe posljednji mraz, sadnice možete prenijeti u baštu ili veće posude – idealno u specijalizirane kontejnere za paradajz.
Stručnjaci savjetuju i upotrebu posebnog gnojiva za paradajz čim se pojave prvi cvjetovi, jer biljke tada najviše trebaju dodatne nutrijente. Od sjetve do berbe, većina sorti paradajza sazrijeva u periodu od 60 do 100 dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.