Volite li odmarati na balkonu? Ovo su savjeti kako da uredite prostor kao svoju "oazu mira"

0
Radiosarajevo.ba
Volite li odmarati na balkonu? Ovo su savjeti kako da uredite prostor kao svoju "oazu mira"
Foto: Living4media / Uređenje balkona

Iako svi željno iščekujemo trenutak godišnjih odmora, ponekad je dovoljan i onaj jednostavniji odmor, odmor za oči.

Još stignete osmisliti vlastitu oazu opuštanja na balkonu, terasi ili u vrtu. Stručnjaci inicijative Pelargonium for Europe (PfE) otkrivaju zašto je ova biljka idealan izbor za sve koji sunčane ljetne dane rado provode u opuštanju.

Osjetite dašak Mediterana uz pelargonije

Ovo balkonsko cvijeće rasprostranjeno je u osunčanim regijama južne Europe. Zahvaljujući južnoafričkom podrijetlu, mogu izdržati intenzivno podnevno sunce. Čak ni ekstremna vrućina i privremena suša na njih neće utjecati.

Helez poručio Dodiku: Ovaj put si nadmašio sam sebe po gluposti. Tužan je taj tvoj život

Helez poručio Dodiku: Ovaj put si nadmašio sam sebe po gluposti. Tužan je taj tvoj život

U kombinaciji s drugim biljkama koje vole sunce i toplinu, poput palmi ili limunovih stabla, mogu stvoriti pravi mediteranski ugođaj koji se može mjeriti s bilo kojom destinacijom za odmor na jugu. Uz vrtni namještaj od ratana, dodatke od rafije, šarene jastuke i atraktivne prekrivače, pelargonije će vanjskom dnevnom boravku dati svježinu i opušteni boho izgled.

Namještaj i ukrasne tegle koje možete sami izraditi

Od starog ormara ili viška dasaka možete ručno izraditi natkrivenu klupu koja podsjeća na tradicionalne primorske klupe koje nude zaštitu od vjetra i vremenskih nepogoda, čime su savršeno mjesto za ugodan odmor u vašem vrtu. Šarene pelargonije u posudama i košarama uparene s ukrasnim dodatcima, ispunit će očekivanja pravog odmora.

Rezane pelargonije, postavljene u vaze na polici ili u ručno rađeni zidni izlog, daju dodatnu dozu čarolije. Ovakva dekoracija izgleda sofisticirano, a zapravo je vrlo jednostavna za izradu. Vrućim ljepilom pričvrstite epruvete na okrugle mramorne diskove, napunite epruvete vodom, u njih stavite rezane pelargonije i sve zajedno pričvrstite na zid pomoću nosača za tanjure.

Brine vas rezanje cvjetova pelargonija?

To nije problem, naprotiv, potiče biljku da proizvede nove cvjetove. Uz malo boje i kreativnosti vašoj staroj natkrivenoj klupi udahnite novi život. A, ako vam ponestane inspiracije, koristite nijanse crvene koje mogu razigrati vaš vrtni kutak i učiniti ga mjestom u kojem ćete poželjeti provesti svaki slobodan trenutak, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije