Volite kiseli kupus: Onda ćete obožavati ovo superukusno jelo
Kiseli kupus nije ukusan samo u kombinaciji s valjušcima ili kao prilog uz krvavice, pečenice ili pire od krompira.
Kod ovog „ludog kiselog kupusa“ radi se o složencu s mljevenim mesom, sirom i – naravno - kiselim kupusom.
Lako se priprema, a okus je fenomenalan.
Sastojci (za 4 osobe):
• 2 glavice luka
• 1 kašika ulja
• 500 g mljevenog mesa
• 1 limenka kiselog kupusa
• 1 tuba koncentrata paradajiza
• 2 pakiranja kiselog vrhnja
• 250 g naribane gaude
• sol, biber
• čili u prahu po želji
• masnoća za kalup za složenac
Priprema:
Oguli i nasjeckaj luk. Ugrij ulje u velikoj tavi ili loncu te propirjaj luk, dodaj mljeveno meso pa poprži. Zatim dodaj kiseli kupus, koncentrat paradajiza i jedno pakovanje kiselog vrhnja te sve dobro promiješaj. Začini solju i biberom te po želji dodaj malo čilija. Namasti kalup za složenac te stavi unutra mješavinu mljevenog mesa i kiselog kupusa. Po tome raspodijeli preostalo pakiranje kiselog vrhnja, a na to jednomjerno raspodijeli gaudu. Peci složenac u rerni zagrijanoj na 180 stepeni toliko dugo dok sir ne bude zlatnosmeđe boje, piše portal 24sata.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.