Voćka koja popravlja zdravlje srca, potiskuje rast tumora i čini čuda za probavu
Pomelo, citrusno voće porijeklom iz Azije, predstavlja najveći plod među agrumima, s dimenzijama čak većim od dinje. Iako je glavni predak grejpa, pomelo se ističe slađim okusom.
Ovaj sočan plod izuzetno je bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u prevenciji staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Pomelo obiluje i vitaminima B1 i B2, te mineralima poput bakra i kalija.
Pomaže probavi
S obzirom na preporuku unosa minimalno 25 grama vlakana dnevno, pomelo se ističe sa 6 grama vlakana po plodu. Osim što je izvrstan za prevenciju zatvora, pomelo je posebno bogato netopivim vlaknima koja pridonose volumenu stolice, potičući zdravu probavu. Prehrambena vlakna također su hrana za "dobre" bakterije u crijevima.
Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica
Pored vlakana, pomelo pruža i proteine koji, zajedno s vlaknima, doprinose osjećaju sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Oguljeni pomelo, težak oko 600 grama, pruža oko 230 kalorija, što je relativno malo za takvu količinu hrane.
Antioksidativna moć
Pomelo obiluje antioksidansima koji pomažu u sprječavanju oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim vitamina C, sadrži i druge važne antioksidante poput naringenina te likopena.
Kako redovne aktivnosti mogu utjecati na srčani udar?
Poboljšava zdravlje srca
Istraživanja su pokazala da pomelo može smanjiti razine kolesterola i triglicerida u krvi, ključnih faktora povezanih sa srčanim bolestima. Istraživanja provedena na štakorima pokazuju značajan pad triglicerida za 21 posto, ukupnog kolesterola za 6 posto, te LDL (lošeg) kolesterola čak za 41 posto. Također, pomelo može smanjiti apsorpciju kolesterola iz hrane.
Važno je biti oprezan! Osobe koje uzimaju statine trebale bi izbjegavati konzumaciju pomela zbog prisutnih furanokumarina, spojeva koji mogu utjecati na metabolizam statina.
Potpora u borbi protiv raka
Istraživanja provedena na miševima pokazuju da ekstrakt kore pomela može potiskivati rast tumora, jačati imunološki sistem te uništavati stanice raka.
Također, istraživanja na laboratorijskim testovima sugeriraju da antioksidant naringenin, prisutan u pomelu, može ubijati stanice raka prostate, gušterače te usporavati širenje raka pluća.
Način konzumacije
Prije konzumacije, pomelo se treba oguliti. Postupak je sličan oguljenju narandže - odrežite vrh voća i napravite nekoliko ureza u kori od vrha do dna. Zatim ogulite koru, odvajajući režnjeve bijele membrane, piše Živim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.