Trener Adnan Maljević: Trening snage za tinejdžere – super savjeti

Radiosarajevo.ba
Trener Adnan Maljević: Trening snage za tinejdžere – super savjeti
Foto: PFHSC / Vježbe za tinejdžere

Odrastanje tokom tinejdžerskih godina nosi sa sobom brojne izazove. To je period tokom kojeg nastaju brojne promjene u tijelima mladih osoba. Posebno su važne fiziološke promjene, koje se različitom dinamikom dešavaju kod djevojčica i dječaka, zbog čeka se oni razlikuju i u pogledu vrste i količine hrane koju jedu, razlikuju se po izgledu kože, itd. To je period u kojem se, vrlo često, odlučuju i da krenu sa ozbiljnijim režimom vježbanja, tj. sa nekim treninzima.

U iščekivanju otvaranja fitness centara, a imajući u vidu da se bliži kraj školske godine – za očekivati je da će veći broj mladih ljudi po prvi puta početi sa vježbanjem. U našim ranijim objavama smo dali brojne savjete o vježbanju, a danas sa našim stručnjakom ponovo razgovaramo o specifičnostima vježbanja za tinejdžere: 

Trener Adnan Maljević: Brojni su savjeti, koje bih, kao trener mogao i trebao dati tinejdžerima. Među najvažnije bih svrstao slijedeće:

  • Pokušajte na pravi način definisati razlog zbog kojeg vježbate. Moj prijedlog je da, koliko god vam to bilo privlačno, ne postavljate sebi cilj da vježbanjem dođete do izgleda tijela kakvo imaju vaši omiljeni likovi sa naslovnih stranica. Gledajte na vježbanje kao na aktivnost zbog koje ćete se osjećati bolje, sretnije. Bit ćete raspoloženiji.
  • Već sam ranije rekao – izbjegavajte fitnes izazove (pogledajte našu temu "Zašto treba izbjegavati fitness izazove")  i to ovdje želim ponoviti. Nema ništa dobro u cilju koji je kratkoročno definisan, a orijentisan samo na jedan dio tijela ili na jednu vježbu. Suprotno, postavite sami sebi izazov, da u jednom dužem vremenskom periodu, svake sedmice odvojite vrijeme za 2 ili 3 treninga od po sat vremena. I ostvarite taj cilj. Iznenadićete se rezultatima takvog pristupa.
  • Kada vježbate, izbjegavajte treninge koji su usmjereni na samo jedan dio tijela. Djevojčice preferiraju raditi noge i stražnjicu, a dječaci preferiraju raditi gornji dio tijela i ruke. Ne postoji niti jedan zadatak, koji ste u stanju izvršiti samo jednim mišićem ili jednim dijelom tijela. U svakodnevnici tijelo funkcioniše kao jedna jedinstvena cjelina. Tako ga trebate i trenirati. Dakle, vi niste bodybuilderi da biste trenirali po redoslijedu „leđa-biceps“ „prsa-triceps“ „noge-ramena“.
  • Nemojte nikada preskočiti vježbe za mobilnost. U našoj ranijoj objavi za rekreativce imate jedan super primjer rutine zagrijavanja. Iskoristite ga.
  • Sve do kasnih tinejdžerskih godina, izbjegavajte velike težine tegova. Ovladajte težinom svoga tijela (bez dodatnog opterećenja), a nakon toga polako dodajite opterećenje. Ne pretjerujte, sasvim je ok i dovoljno da radite vježbe sa opterećenjem koje je jednako polovini vaše ukupne tjelesne mase.
  • U slučaju dileme – uvijek se obratite stručnjacima za savjet ili pitanje. Mi u Pro-Fit Health. Strength and Conditioning (PFHSC) vam uvijek stojimo na raspolaganju.

Današnji trening predstavlja nešto otežanu verziju našen prethodnog treninga (prethodni pogledajte na ovom linku). Predlažem da ga radite samo i isključivo ukoliko ste prethodne treninge radili redovno i osjećate da su vam vježbe postale prelagane i prejednostavne. Ukoliko su vam te prethodne vježbe još uvijek izazovne, dajte sebi još jednu ili dvije sedmice, pa tek onda pokušajte uraditi ovaj trening za cijelo tijelo, koji vam danas prezentiramo. Vježbajte i uživajte.

Postavite sebi pravi cilj – vježbaću 2 puta sedmično, u narednih 6 mjeseci!

Niti jedan pokret ne možete izvesti samo jednim mišićem! Radite treninge za cijelo tijelo!

Treninge Adnana Maljevića u produkciji Radiosarajevo. ba za različite kategorije vježbača pogledajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije