Visoke temperature mogu ugroziti vaše zdravlje: Ovo su simptomi da ste dehidrirali

0
Radiosarajevo.ba
Visoke temperature mogu ugroziti vaše zdravlje: Ovo su simptomi da ste dehidrirali
Foto: Pexels / Ilustracija / Voda

Trenutno vladaju izrazito visoke temperature i velika važnost zraka, stoga bi bilo dobro pripaziti na simptome koji mogu ukazati na dehidrataciju organizma.

Zbog visokih temperatura tijelo gubi vodu kroz kožu, pluća, bubrege i probavni sistem, a dehidratacija se javlja kada je gubitak tekućine veći od unosa. 

Dehidratacija može utjecati na različite sisteme tijela jer je voda neophodna za njihovo optimalno funkcioniranje. Evo simptoma koji mogu ukazivati na dehidrataciju.

Danas sunčano i do 40 stepeni: Pročitajte i kakvo će nam vrijeme biti do ponedjeljka

Danas sunčano i do 40 stepeni: Pročitajte i kakvo će nam vrijeme biti do ponedjeljka

Može uzrokovati vrtoglavicu što znači da je smanjen protok krvi zbog gubitka tekućine. Gubitak elektrolita i šećera u krvi tokom znojenja također može doprinijeti ovim simptomima.

Ostali simptomi dehidratacije su nadutost i zatvor, a hronična dehidratacija može izazvati trajne probleme sa zatvorom. Nadalje, tu je žeđ. Osjećaj žeđi je signal da je tijelo već dehidrirano. Dobra je ideja piti vodu prije nego što se osjeti žeđ, posebno ako je osoba starija od 65 godina.

Jedan od simptoma je i tamniji urin. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje tamniji, koncentriraniji urin. Zatim, osjećaj anksioznosti i promjene raspoloženja. Dakle, nedostatak tekućine može potaknuti loše raspoloženje. Među ostalim, tu je i smanjeno znojenje.

Dehidratacija može smanjiti sposobnost tijela da se znoji, što otežava regulaciju temperature. Na posljednjem mjestu spominje se kako dehidracija može utjecati na kognitivne funkcije, što može dovesti do pada koncentracije i koordinacije, piše b92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije