Važno za sve ljubitelje crvenog luka: Ovako će ostati duže svjež
Crveni luk je osnovna namirnica u mnogim jelima od variva do salata, ali njegovo pravilno čuvanje kod kuće može biti iznenađujuće zahtjevno.
Iako djeluje kao povrće koje dugo traje, luk može brzo omekšati, početi klijati ili čak istrunuti ako se ne skladišti na odgovarajući način. Mnoge domaćinstva ga drže u frižideru ili zajedno s drugim povrćem, ali stručnjaci upozoravaju da takva praksa zapravo može skratiti njegov vijek trajanja.
Prema riječima stručnjakinje za higijenu hrane Sarah Taylor iz organizacije High Speed Training, luk nikako ne treba čuvati u frižideru. "Luk je najbolje skladištiti na suhom i tamnom mjestu", rekla je za Express.co.uk. Vlažna sredina frižidera pogoduje stvaranju buđi i ubrzanom kvarenju, zbog čega luk brže postaje neupotrebljiv.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Važno je i mjesto gdje se luk čuva u odnosu na drugo povrće. Posebno se ne preporučuje držati luk i krompir zajedno.
Iako naizgled bezopasna kombinacija, krompir i luk ispuštaju vlagu i gasove koji uzajamno ubrzavaju propadanje. Sarah savjetuje da se luk izvadi iz plastične kese, kako bi zrak mogao cirkulisati oko njega, i drži odvojen od krompira.
Za one koji vole unaprijed pripremiti sastojke za kuhanje, dobra vijest je da se nasjeckani luk može sigurno čuvati u frižideru na kratko, ili zamrznuti za duži period. Dovoljno je luk nakon sjeckanja staviti u kesu za zamrzavanje i odložiti u zamrzivač. Na taj način uvijek ćete imati spreman sastojak za kuhanje.
Ispravnim skladištenjem ne samo da se produžava svježina luka, već se i izbjegava nepotrebno bacanje hrane i dodatni troškovi. Male promjene u načinu čuvanja mogu napraviti veliku razliku u svakodnevnoj kuhinji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.