Važni savjeti: Kako održavati kožnu garderobu?

0
Radiosarajevo.ba
Važni savjeti: Kako održavati kožnu garderobu?
Foto: Pexels / Ilustracija / Kožna garderoba

Vlaga uništava kožu, ali joj još više šteti toplota grijalice ili fena.

Da bi odjevni predmeti trajali što duže i zadržali svoj izgled, važno je o njima voditi brigu na pravi način. Ali održavanje se razlikuje u zavisnosti od vrste kože i namjene.

Mokru odjeću odmah osušite na vješalici i na vazduhu. Sušite je na sobnoj temperaturi i nikako blizu direktnog izvora toplote ili na suncu. Osušenu odjeću prebrišite vatom koju ste natopili vazelinom. Suvišni vazelin uklonite mekom krpom.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Lakiranu kožu ne smijete čistiti četkom već samo obrisati krpom natopljenom alkoholom. Predmete od lakirane kože, poput tašni i kaiševa, možete na kraju premazati sjajem za namještaj i istrljati mekom krpom.

Odjeća, kao i cipele, torbice i drugi modni dodaci od velura ili prevrnute kože kada se pokvase, otvrdnu. Zato te predmete prije sušenja omekšajte laganom "masažom" i ostavite na vazduhu da se osuše. Zatim mrlje od vode očistite običnom gumicom za brisanje i iščetkajte mekom četkom, ili išmirglajte finom šmirglom.

Ogrebotine na odjevnim predmetima i obući od kože možete popraviti tako što ćete ih premazati bezbojnim lakom za nokte, pa kada se lak osuši, cipele ili drugi predmet namažite vazelinom i istrljajte.

Kada je u pitanju čišćenje kožnih komada, da biste otklonili masne ili sjajne fleke sa kožne odjeće, koristite meku četku za prevrnutu kožu, ali nemojte previše da pritiskate mjesta koja tretirate da ne bi došlo do trajnog oštećenja. Najbolje je čišćenje prepustiti profesionalcima i odnijeti stvari na hemijsko čišćenje, gde će biti tretirane u skladu sa etiketom.

Kožne komade čuvajte u pamučnim vrećama da bi koža mogla da diše, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije