Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti

0
Radiosarajevo.ba
Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti
Foto: Twitter / Vanilin kiflice

To što ne smijete jesti orašaste plodove ne znači da ne možete uživati u omiljenim prazničnim poslasticama.

Tokom praznika sve se nekako vrti oko kolača. Svi im se veselimo, svi ih rado pečemo, uživamo u njihovom mirisu koji se širi po našim domovima, nudimo ih dragim gostima i s veseljem ukrašavamo.

No, ako zbog nekih bolesti ili alergija morate izbjegavati određene sastojke poput orašastih plodova, to ne znači da morate tužno gledati druge kako uživaju, prenosi Živim.hr

Bravo momci: KK Bosna pobjedom protiv KK Promo započeo Prvenstvo BiH

Bravo momci: KK Bosna pobjedom protiv KK Promo započeo Prvenstvo BiH

Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik

Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik

Vanilin kiflice su praznični klasik koji sigurno svako želi imati na stolu i nema razloga da ga izbjegavate. Prema ovom receptu možete pripremiti nevjerojatno prhke kilice koje se tope u ustima, a ne sadrže ni grama orašastih plodova koji bi mogli biti opasni za osobe s alergijom na njih.

Možete u tijesto umiješati mak ili rogač ako želite neki poseban okus, ali ove vanilin kilice su savršene i u najjednostavnijoj varijanti bez oraha i bilo kakvih drugih dodataka.

Sastojci:

300 g glatkog brašna
250 g maslaca
1 jaje
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Maslac omekšan na sobnoj temperaturi izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte jaje. Miješajte, zatim dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo, još malo miješajte pa od tijesta oblikujte loptu i ostavite ga da se dobro ohladi u hladnjaku.

Nakon toga od tijesta otkidajte komadiće, oblikujte ih u valjak i potom valjke savijte u oblik kiflice. Slažite kilice na lim obložen papirom za pečenje te pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 180 ºC.

Kiflice su još mekane kad se vade iz pećnice, no stvrdnut će se kad se malo ohlade.
Ohlađene kilice uvaljajte u šećer u prahu i držite u zatvorenim posudama na hladnom mjestu. Inače, u ovo tijesto možete dodati mljeveni mak ili kokos ako kiflicama želite dati poseban okus, a istodobno izbjeći orahe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije