Uz začin koji svi imamo kod kuće naslage na stomaku nestaju za nekoliko dana

Radiosarajevo.ba
Uz začin koji svi imamo kod kuće naslage na stomaku nestaju za nekoliko dana
Foto: Depositphotos / Ilustracija

Naučnici su 12 sedmica štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom.

Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta su pokazali da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije.

Također, smanjila im se ukupna kilaža i opseg u struku, bez obzira što su jeli masnu i tešku hranu.

Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi.

Uz gore nabrojene koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumijevanje nove građe, piše Daily Mail.

Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Univerziteta Rush u Chicagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. 

U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kafu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije