Uz ova tri načina provjerite da li su jaja svježa

0
Radiosarajevo.ba
Uz ova tri načina provjerite da li su jaja svježa
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ukoliko ste bacili ambalažu i niste sigurni koliko su jaja stara, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete da provjerite.

Ukoliko se jedno jaje pokvarilo, ne znači da su i ostala, a njihovu svježinu možete provjeriti pomoću činije vode i osjećaja.

Da li jaje tone ili pluta

Ovaj jednostavan trik pokazaće koliko su jaja stara. Uzmite duboku činiji i napunite vodom. Potom jaje stavite u činiju tako da bude potpuno prekriveno vodom, na ovaj način dobićete tri rezultata.

- ako je jaje potonula na dno ili se okrenulo na stranu i tako ostalo, znači da je svježe.

- ukoliko jaje tone, sli stoji pod uglom na vrhu, vjerovatno je staro oko nedjelju dana i još uvijek može da se jede.

- ukoliko jaje ne pluta, znači da je staro i da treba da ga bacite.

Posmatrajte bjelance

Ovaj test je dobra ideja ako ne planirate da kuhate jaje, nego trebate da ga razbijete prije pripremanja. Razbijte jaje na ravni bijeli tanjir i dobro razmotrite konzistenciju i izgled bjelanaca - ne bi smjelo previše da se razlije, jer treba da bude gust i pomalo ljepljiv, blago neproziran. Ipak, ako je bjelance vodenasto, previše prozirno, jaje više nije svježe. S vremenom, bjelance propada i postaje vodenast, a primetit ćete i da žumance više nije zaobljeno, nego pomalo spljošteno.

Provjerite miris

Sumporast miris često se opisuje kao "miris pokvarenog jajeta". S razlogom, jer jaje koje se pokvari intenzivno sumporasto smrdi, toliko jako da se može osjetiti i kroz ljusku. Ako stanje nije baš toliko jasno, a zabrinuti ste zbog svježine, razbijte jaje na tanjir i dobro ga pomirišite. Ukoliko osjetite miris sumpora, bacite jaje.

Ako su jaja pala na bilo kojem od ova tri testa definitivno nisu za jelo. Starija jaja koja su još dobra možda je najbolje tvrdo skuhati – imaju veći vazdušasti mehur, pa će se lakše guliti nakon kuhanja.

Pravilno kuhanje

Salmonela i ostale štetne bakterije vrlo su česte u jajima, zbog toga je nužno jaja uvijek dobro termički obraditi. Ako ste ih kuhali prekratko, na meko, to nije dovoljno da se unište sve opasne bakterije. Zbog toga se preporučuje da jaja uvijek kuhate na tvrdo, a ako ih pečete, zagrijte ih do 75°C. Kuhana jaja čuvajte u frižideru.

Da li su svježa jaja kuhana

Niste dobro rasporedili jaja u frižideru i sada više ne znate koja su svježa, a koja kuhana? Lako ćete to otkriti. Jaje blago zavrtite na ravnoj površini - ako je nestabilno i ljulja se znači da mu se pomera unutrašnjost, odnosno da je svježe. Ako se okreće glatko, kuhano je.

Pravilno čuvanje

Jaja treba čuvati u frižideru, najbolje u kartonu u kojem ste ih kupili. Ambalaža će zaštititi jaja od razbijanja i od navlačenja mirisa ostale hrane, a na njoj je naveden i rok trajanja. Treba da stoje vrhom ka gore. Žumance je sklonije kvarenju od bjelanaca, a u ovom će se položaju vazdušni mehur zadržavati na vrhu, pa će biti manja vjerovatnoća da će štetne bakterije pronaći put do žumanaca, piše magazin.novosti.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije