Univerzitet Stanford: Vakcina protiv raka uklonila tumore u miševima

Radiosarajevo.ba
Univerzitet Stanford: Vakcina protiv raka uklonila tumore u miševima
Istraživanje naučnika s prestižnog američkog univerziteta Stanford, predvođena doktorom Ronaldom Levyjem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tijela miševa, čak i u fazi metastaze.

Istraživanje je sprovedeno na miševima tako što je vakcina direktno ubrizgavana u masu tumora. Vakcina je uspješno eliminirala sve tragove malignih ćelija iz tijela životinja, a trebalo bi da bude uspješna u liječenju mnogih vrsta kancera, uključujući i one koji se pojave spontano.

Miševi su genetski modificirani da spontano razviju tumore.

Jeftina terapija za rak

Vakcina je imala uspjeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po tijelu, navodi se na zvaničnom siteu univerziteta.

Naučnici vjeruju da bi korištenje vakcine na lokalnom nivou moglo služiti kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

Vakcina se sastoji od dva agensa, miševi su obično reagirali nakon jedne doze, a najviše nakon dvije doze vakcine.

"Kada iskoristimo ova dva agensa, primjećujemo eliminaciju tumora širom tijela. Ovakav pristup ne zahtjeva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahtjeva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti mijenjanje imunih ćelija pacijenta", rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stanfordu Robert Levy.

Prema njegovim riječima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se koristi na lokalnom nivou i stimulira se ćelije zahvaćene tumorom, umjesto čitavog tijela.

"U miševima smo primijetili nevjerovatne efekte širom tijela, uključujući i nestanak tumora iz tijela životinja", kazao je Levi.

Vakcina za više vrsta tumora

U daljem nastavku istraživanja očekuje se da će vakcina biti testirana na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se proba pokaže uspješnom, Levy veruje da će vakcina biti uspješna u borbi protiv mnogo vrsta tumora.

"Ne vjerujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno liječiti", rekao je Levi.

Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju medicinskog časopisa Science Translational Medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije